4. Programkategori 21.40 Særskilde transporttiltak

Ny avtale for kystruta Bergen–Kirkenes

Sammendrag

I proposisjonen blir det orientert om at Samferdselsdepartementet og Hurtigruten ASA har skrive under ny avtale for ein periode på åtte år. Staten har rett til å forlengje avtalen med eitt år. Avtalen vil gjelde frå 1. januar 2012. Etter den nye avtalen vil kystruta Bergen–Kirkenes ha daglege, heilårlege seglingar mellom Bergen og Kirkenes, og til 32 mellomliggjande hamner. Det vil òg bli tilbydd godskapasitet.

Den nye avtalen har ei samla ramme på 5 120 mill. 2011-kroner, noko som svarer til eit årleg gjennomsnitt på 640 mill. kroner. Avtalt vederlag for dei enkelte år er gjort med atterhald om at Stortinget stiller nødvendige løyvingar til disposisjon ved dei årlege budsjettvedtaka.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at formålet med det statlige kjøpet har vært å sikre et daglig og helårlig seilingsmønster på strekningen mellom Bergen og Kirkenes (Hurtigruta). Komiteen er tilfreds med at den nye avtalen innebærer at det fortsatt vil være daglige, helårlige seilinger på strekningen, noe som er av svært stor betydning for både gods- og persontransport, spesielt nord for Tromsø. Hurtigrutekonseptet har stor betydning for lokalsamfunn langs kysten. Komiteen viser til at seilingen også er et av Norges mest kjente reiselivsprodukt internasjonalt. Med anløp langs kysten fra Bergen til Kirkenes bidrar det statlige kjøpet til å opprettholde et tilbud som betyr mye for lokalsamfunn langs kysten og ikke minst for turistnæringen.

Komiteen legger til grunn at det vil tilbys tilstrekkelig godskapasitet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, viser til at det bare kom inn ett tilbud, fra nåværende operatør Hurtigruten ASA. Flertallet ber regjeringen vurdere måter å få flere aktører på banen, slik at en kan sikre reell konkurranse om anbudet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg Samferdselsdepartementets svar av 26. mai 2011 på spørsmål nr. 2 fra komiteen. Dette siteres:

«Pkt 4.1. Ny avtale for kystruta Bergen - Kirkenes

Hva vil Samferdselsdepartementet gjøre for å sikre at flere enn en operatør gir tilbud i neste anbudsrunde?

Svar:

Samferdselsdepartementet og Hurtigruten ASA har nylig inngått avtale om kjøp av sjøtransporttjenester for perioden 2012 til 2019. Utlysing av konkurransen ble gjort både nasjonalt og internasjonalt. Ved tilbudfristens utløp kom det likevel bare ett bud.

Som nevnt, gjelder den nye avtalen ut 2019. Det er derfor altfor tidlig å si noe konkret om hvordan en konkurranse bør utformes for et tilbud som skal gjelde fra 2020. Problemstillingen er likevel høyst relevant og bør vies stor oppmerksomhet i arbeidet med utforming av et konkurransegrunnlag for det aktuelle kjøpet når den tid kommer.»