Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Tore Hagebakken, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Kari Kjøn-aas Kjos, Per Arne Olsen og Erlend Wiborg, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, viser til helse- og omsorgsministerens brev av 18. mai 2011 og støtter de tiltak for å redusere ventetidene for ablasjonspasienter som der nevnes.

Komiteen merker seg at helse- og omsorgsministeren har påpekt overfor de regionale helseforetakene at de skal sørge for at pasientene tilbys ablasjonsbehandling når dette anses som nødvendig helsehjelp, og at denne skal tilbys innen fristen på 6 måneder. Ved fristbrudd skal pasienten gis tilbud om denne behandlingen enten ved private helseinstitusjoner i Norge eller i utlandet.

Komiteen merker seg at helse- og omsorgsministeren følger de regionale helseforetakene tett opp i denne saken, og at statsråden har fått innspill om hvordan de vil korte ned den lange ventetiden. Videre merker komiteen seg at de regionale helseforetakene skal rapportere om tilbudet på ablasjonsbehandlinger i juni 2011.

Komiteen viser til at helse- og omsorgsministeren vil følge opp særskilt om de regionale helsefo-re-takene sørger for et tilfredsstillende tilbud til de pasientene som har behov for ablasjonsbehandling.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener det er lite tilfredsstillende at helse- og omsorgsministeren mener de tiltak som er iverksatt, er tilstrekkelige. Ventetidene for ablasjonspa-sienter er for høy, noe som er godt dokumentert av Norsk pasientregister. Det vises videre til det store antall som i dag allerede har ventet lenger enn fristen på 6 måneder.

Disse medlemmer mener det er viktig og riktig at det bygges opp kapasitet i Norge på dette området. Det er imidlertid slik at denne kapasiteten tar tid å bygge opp. Frem til tilstrekkelig kapasitet er på plass, mener derfor disse medlemmer det er behov for å opprette en reell hjertebro til Danmark, slik at pasienter som allerede har ventet lenger enn seks måneder, blir gitt behandling så raskt som mulig.

Disse medlemmer viser til at denne pasientgruppen ofte mottar ulike ytelser fra det offentlige, samt den nedsatte livskvaliteten sykdommen medfører. Det er derfor, slik disse medlemmer ser det, hensiktsmessig både for pasientene og samfunnet at det etableres en hjertebro til Danmark så raskt som mulig. På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen så snart som mulig opprette en hjertebro til Danmark, i det omfang som er nødvendig for at ventetidsgarantien for ablasjonspasienter overholdes.»

«Stortinget ber regjeringen intensivere arbeidet med å bygge opp tilstrekkelig kapasitet knyttet til ablasjonspasienter ved Feiringklinikken, samt utnytte denne kapasiteten.»