2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Knut Gravråk, Laila Gustavsen, Stein Erik Lauvås, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, vil gi honnør til alle de som har vært en del av det norske bidraget under operasjonen i Libya fra 24. juni til 1. august 2011.

Komiteen slutter seg til regjeringens vurdering om at det var nødvendig å yte et bidrag for å få slutt på Gadaffi-regimets overgrep mot egen befolkning. En hel verden var rystet over bilder som viste hvordan regimet behandlet sitt eget folk. I tillegg forelå det et FN mandat gjennom FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1973.

Komiteen erkjenner at det noen ganger oppstår situasjoner i et land som gjør at omverdenen ikke kan se på det som skjer, uten å reagere. Det var hovedgrunnen for operasjonen, hvor NATO spilte en sentral rolle, og Norge som NATO-medlem tok sin del av ansvaret.

Komiteen vil videre understreke at slike operasjoner kan komme til å bli nødvendige flere ganger. I en ustabil verden er dette noe man må ta høyde for. Komiteen vil derfor påpeke at det er avgjørende at alt personell i Forsvaret, som kan bli benyttet i denne typen oppdrag, har den nødvendige trening og kunnskap. Komiteen forutsetter at slike oppdrag kan gjennomføres på best mulig måte, med et minimalt tap av menneskeliv for alle berørte.

Komiteen er også opptatt av at oppdrag utover det som planlegges som deler av den årlige oppgaveporteføljen for Forsvaret, skal finansieres gjennom tilleggsbevilgninger. I motsatt fall vil slike oppdrag kunne ramme andre viktige oppgaver, noe komiteen ikke ønsker skal skje.

Komiteen slutter seg etter disse merknader til regjeringens forslag.