1. Innledning

I denne innstillingen fremmer Stortingets presidentskap: stortingspresident Dag Terje Andersen, første visepresident Øyvind Korsberg, andre visepresident Per-Kristian Foss, tredje visepresident Marit Nybakk, fjerde visepresident Akhtar Chaudhry og femte visepresident Dagfinn Høybråten, forslag om ny lov om godtgjørelse for stortingsrepresentanter. Loven vil erstatte lov 30. juni 1954 nr. 11 om godtgjørelse til stortingsrepresentanter. I tillegg til regler om stortingsrepresentantenes ordinære godtgjørelse og godtgjørelse under permisjon mv., vil den nye loven også inneholde regler om stortingsrepresentantenes utgiftsgodtgjørelser ved reiser og fravær fra hjemmet, rett til feriepenger, samt etterlønnsordninger.

Presidentskapets forslag til nye regler om representantenes godtgjørelse har sin bakgrunn i arbeidet med ny pensjonsordning for stortingsrepresentantene. Dette arbeidet er basert på en utredning av et utvalg nedsatt av Stortingets presidentskap 8. mars 2007 og ledet av fylkesmann Sigbjørn Johnsen (heretter pensjonsutvalget), som fikk i oppdrag å legge frem forslag til ny pensjonsordning for bl.a. stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer. Utvalget avga sin innstilling til Stortingets presidentskap 9. juni 2009, jf. Dokument nr. 19 (2008–2009). Innstillingen inneholdt ikke bare forslag til ny pensjonsordning for bl.a. stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer, men også forslag om nye regler for etterlønn mv. for stortingsrepresentantene, som det var naturlig å se i sammenheng med pensjonsreglene. I forbindelse med fremleggelsen av Innst. 83 S (2009–2010) om ny pensjonsordning for stortingsrepresentantene mv., signaliserte Stortingets presidentskap at dagens ordninger med etterlønn og ventelønn for stortingsrepresentanter skulle gjennomgås av Stortinget, og at det var grunn til å tro at nye regler om dette ville vedtas samtidig med nye pensjonsregler.

Presidentskapet har fulgt opp dette. Ettersom de gjeldende reglene om stortingsrepresentantenes godtgjørelse mv. er relativt gamle og modne for revisjon, har presidentskapet tatt sikte på å gjøre en fullstendig revisjon av hele regelverket om godtgjørelse til stortingsrepresentantene.

Presidentskapets lovforslag innebærer også at stortingsrepresentantenes ordning med daglige diettpenger (også kalt dagpenger) oppheves. Videre strammer man inn etterlønnsordningen ved representantenes overgang mellom regjering og storting.

Lovforslaget i innstillingen her må ses i sammenheng med presidentskapets forslag til ny forskrift om stortingsrepresentantenes godtgjørelse, jf. Innst. 90 S (2011–2012). Den foreslåtte forskriften vil utfylle bestemmelsene i lovforslaget i innstillingen her, og vil erstatte de gjeldende bestemmelser om stortingsrepresentantenes godtgjørelser (bestemmelsene), fastsatt av Stortinget 10. november 1966 med hjemmel i den gjeldende lov 30. juni 1954 nr. 11 om godtgjørelse til stortingsrepresentanter.

Nedenfor redegjøres det særskilt for presidentskapets forslag om ny etterlønnsordning, og opphevelse av dagens diettordning (punkt 2 og 3). De øvrige bestemmelsene i presidentskapets forslag til ny lov er kommentert i punkt 4.