2.34 Hest i næring

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, har merket seg at hestenæringen er en bygdenæring i vekst. Hesten brukes i dag til sport, fritid, turisme og i helsesammenheng. Innen alle disse bruksområdene og innen oppdrett av hest er det betydelige inntekts- og sysselsettingsmuligheter.

Flertallet mener at hestenæringen er en næring som har forutsetninger for å bli en verdiskaper i landbruket over hele landet i årene fremover. Hestehold bidrar til bosetting på landbrukseiendommer og til økt rekruttering til landbruket.

For å utvikle hestenæringen fremover er det etter flertallets mening viktig med langsiktige og stabile rammevilkår som stimulerer til å ha hest som næring.

Dette vil også styrke arbeidet med å ta vare på de norske hesterasene.

Flertallet ser positivt på at Landbruks- og matdepartementet vil samarbeide med andre berørte departement og arbeide for å synliggjøre og videreutvikle hestens potensial innen verdiskaping, helse, utdanning og som brobygger mellom by og land. Flertallet forutsetter at dette arbeidet vil skje i nært samarbeid med hestenæringen, og at arbeidet vil trekke opp strategier og konkrete tiltak.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti vil understreke hvor viktig hestehold og hestesport er for norsk landbruk. Ifølge Norsk Hestesenter skapes det et årsverk for hver tiende hest. Av disse er mange sysselsatte i distriktene. Styrking av hesteholdet vil være positivt for rekrutteringen av nye krefter til landbruket. I Sverige står hestehold og hestesport sterkt, og man har klart å gjøre dette til en solid næring.

Disse medlemmer mener man bør vurdere å innføre bedre og enklere regler for skatt og avgifter for utøvere som satser på hest som næring. Disse medlemmer vil understreke at hesteturisme har ekspandert kraftig de siste årene, og at dette kan være en alternativ inntektskilde for den aktive bonde. Det er viktig at det offentlige legger til rette for at det etab-leres en god dialog mellom grunneiere og hesteeiere for å etablere avtaler om ferdsel.