Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at norske pasienter også kan motta tilbud om behandling med hjertepumpe som varig behandling og ikke bare som bro til transplantasjon.»

Forslagsstillerne framholder at den medisinske behandlingen av hjertesyke gradvis har blitt både bedre og sikrere som følge av medisinsk utvikling.

Det påpekes at for en utvalgt gruppe pasienter er hjertetransplantasjon det beste alternativ, men at noen av dem som venter på hjertetransplantasjon, blir så syke at de ikke kan vente hjemme inntil et passende donorhjerte er tilgjengelig. De aller sykeste som ikke har tilstrekkelig blodsirkulasjon til å forsyne kroppens indre organer, har til nå vært understøttet av mekaniske pumper som gjør at pasientene blir bundet til sykesengen.

Det vises til at i de senere år har norsk helsevesen tilbudt pasienter i denne situasjonen en elektromagnetisk pumpe som med en kanyle inn i hjertets hovedkammer avlaster hjertet helt eller delvis og forsyner hovedpulsåren og de andre organene med tilstrekkelig blodtilførsel.

Det påpekes at det i Norge ikke er åpning for å behandle pasienter med hjertepumper som annet enn bro til transplantasjon, noe som medfører at pasienter som er i en situasjon der de som følge av mangel på organer ikke blir prioritert, ikke kan få alternativ behandling som kunne bidra til betydelig bedre livskvalitet.

Det vises til at Sverige, England, Tyskland, Frankrike og Hellas har åpnet for at denne typen behandling kan brukes som permanent behandling, og at 15–20 prosent av alle hjertepumpepasientene internasjonalt får sin hjertepumpe som livslang behandling.

Forslagsstillerne mener det er på tide at norske pasienter får anledning til å motta det samme tilbudet som tilsvarende pasienter i andre europeiske land.