Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Thomas Breen, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, viser til forslaget om å utvide ordningen med hjertepumper som varig behandling, ikke bare som bro til transplantasjon. Dette er et område der det skjer en rask medisinsk utvikling.

Komiteen viser til at etter en vurdering i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i 2008 gis denne behandlingen kun til pasienter som vil ha nytte av den for en avgrenset periode, for eksempel i påvente av hjertetransplantasjon.

Komiteen viser til svarbrevet av 16. mars 2012 fra helse- og omsorgsministeren til komiteen der det redegjøres for situasjonen i Norge nå og de vurderinger som ble gjort av Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i 2008. Da forventet rådet at man i løpet av de neste fire til fem årene ville kunne få nødvendig dokumentasjon for å kunne vurdere spørsmålet på nytt.

Komiteen viser til at helse- og omsorgsministeren skriver i brevet:

«Det har snart gått fire år siden det ble gjort en kunnskapsoppsummering om hjertepumper i medisinsk behandling, et område med rask utvikling både teknologisk og medisinsk. Dette kan gi grunn for en ny gjennomgang av situasjonen på dette området. Jeg vil på bakgrunn av dette be Helsedirektoratet vurdere ny behandling i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering, basert på oppdatert kunnskap på området.»

Komiteen er glad for at helse- og omsorgsministeren vil ta et slikt initiativ og imøteser at Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering raskt får tatt saken opp til ny vurdering. Komiteen mener saken bør gjennomgås i løpet av 2012.

Komiteen foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.