Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Lillian Hansen, Arne L. Haugen, Ingrid Heggø og lederen Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Harald T. Nesvik og Torgeir Trældal, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Svein Flåtten og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Alf Egil Holmelid, fra Senterpartiet, Irene Lange Nordahl, og fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, viser til forslag fra regjeringen om å samtykke til ratifikasjon av frihandelsavtale og en avtale om arbeidstakerrettigheter mellom EFTA-statene og Hongkong SAR og en avtale om handel med landbruksvarer mellom Norge og Hongkong SAR, alle av 21. juni 2011.

Komiteen viser til at det er spesielt eksport av fisk og andre marine produkter som ligger til Norges næringsinteresser i Hongkong SAR. Videre viser komiteen til at den samlede varehandelen mellom Norge og Hongkong SAR i beløp er på 2,4 mrd. kroner. Komiteen merker seg at de viktigste importvarene fra Hongkong SAR er klær og andre ferdigvarer.

Komiteen viser til at Hongkong SAR har relativt stor politisk og økonomisk uavhengighet fra Beijing, og merker seg at det er klare tautrekkinger mellom de demokratiske kreftene i Hongkong SAR og myndighetene i Beijing. Hongkong SAR har en av verdens minst regulerte økonomier. Det er presse-. organisasjons- og ytringsfrihet i regionen.

Komiteen merker seg at handelen omfatter en rekke varer og tjenester, investeringer, offentlige anskaffelser, immaterielle rettigheter, tvisteløsninger, konkurranse, handelsfasilitering, tekniske handelshindre, plante- og veterinærregler, handelstiltak og handel og miljø. Komiteen ser også på avtalen som særskilt er inngått om arbeidstakerrettigheter, som viktig.

Komiteen viser til at frihandelsavtalen oppfyller de krav som WTO stiller og at tollfrihet for alle industrivarer er på plass.

Komiteen merker seg at i frihandelsavtalens fortalebestemmelser bekrefter partene blant annet sitt engasjement og respekt for menneskerettigheter og demokrati, bedrifters samfunnsansvar, åpenhet, god offentlig styring og arbeid mot korrupsjon. Det vises til engasjement på alle disse områdene fra partenes side.

Komiteen er også opptatt av at det er utarbeidet en egen bilateral landbruksavtale mellom Norge og Hongkong SAR. Hongkong SAR gir full tollfrihet for alle ubearbeidede landbruksvarer.

Komiteen gir sin tilslutning til den fremforhandlede avtalen.