2.1 Opprettelse av Senter for nordområde-logistikk

I utenriksministerens redegjørelse av 13. april 2012 sies det at støtten til Senter for nordområdelogistikk må forstås på bakgrunn av Utenriksdepartementets tiltak for å fremme kunnskapsutvikling, næringsvirksomhet og internasjonalt samarbeid i nord. Nordområdepolitikken omtales som regjeringens viktigste strategiske satsingsområde i utenrikspolitikken siden 2005. Utvikling av ny logistikk knyttet til handel og transport omtales som sentralt i denne satsingen.

Utenriksdepartementet opprettet i 2006 et eget nordområdeprosjekt. Videre ble tilskuddsordningen Barents 2020 etablert. Dette er en såkornsordning for støtte til igangsetting av tiltak, og det er opplyst at det totalt er bevilget 313 mill kroner fra ordningen.

Redegjørelsen beskriver at Utenriksdepartementet valgte å innta en aktiv rolle for å sikre at norske nærings- og kunnskapsmiljøer sammen kunne utvik-le kunnskap om skipsfart og logistikk i Arktis, og forsommeren 2008 fikk nordområdeprosjektet i oppdrag å kartlegge mulighetene for en slik satsing. Det ble tatt kontakt med relevante miljøer for å gjøre tilskuddsmidlene under Barents 2020 kjent. I utenriksministerens redegjørelse av 13. april 2012 beskrives prosessen med utviklingen av et senter for nordområdelogistikk, og det fremgår hvem som var aktørene i prosessen og hvordan Utenriksdepartementet behandlet søknaden om tilskudd.