2.2 Habilitet

Forvaltningsloven § 6 har bestemmelser om habilitetskrav. Første ledd i bestemmelsen lister opp situasjoner hvor en offentlig tjenestemann uten videre er inhabil til å tilrettelegge grunnlaget for en avgjørelse eller til å treffe en avgjørelse i en forvaltningssak. Annet ledd inneholder en mer generelt utformet regel hvor vedkommende tjenestemann kan være inhabil etter en konkret skjønnsmessig vurdering. Bestemmelsen lyder:

«Likeså er han ugild når andre særegne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet; blant annet skal legges vekt på om avgjørelsen i saken kan innebære særlig fordel, tap eller ulempe for ham selv eller noen som han har nær personlig tilknytning til. Det skal også legges vekt på om ugildhetsinnsigelse er reist av en part.»

Statsministerens kontor utgir enkelte håndbøker og veiledningsmateriell til statsråder og øvrig politisk ledelse. Frem til april 2012 inneholdt «Håndbok for politisk ledelse» en omtale av reglene for habilitet. I håndboken som ble publisert i april 2012 er denne omtalen tatt ut, og det vises til at habilitet er omtalt i et eget kapittel i publikasjonen «Om statsråd – Forberedelse av saker til statsråd», også denne utgitt av Statsministerens kontor. Ifølge denne gjelder forvaltningslovens regler om inhabilitet kun for statsråder i egenskap av departementssjef, og ikke i deres egenskap av regjeringsmedlemmer. Publikasjonen sier følgende om statsrådenes behandling av habilitetsspørmål:

«Samtlige politikere må selv være oppmerksomme på om de kan være inhabile i ulike saker. Hvis man anser seg selv som inhabil eller er i tvil om dette, bør vedkommende i første omgang ta saken opp med eget embetsverk.

Vanskelige tvilsspørsmål forelegges Justisdepartementets lovavdeling.

Hvis en statsråd anser seg inhabil i en sak, bør statsråden snarest mulig varsle Statsministerens kontor om dette. Dette gjelder også der vedkommende statsråd er i tvil om sin egen habilitet.»

Utenriksministeren har i sin redegjørelse til komiteen av 13. april 2012 omtalt sitt forhold til Felix Tschudi. Omfanget og hvilken type kontakt de to har hatt, er beskrevet. Utenriksministeren opplyser at han betrakter Felix Tschudi som en venn, men ikke en nær venn. Han presiserer at han mener at nærheten i et vennskap avgjøres av graden av fortrolighet. I redegjørelsen omtaler utenriksministeren sin vurdering på følgende måte:

«Det har altså vært min vurdering at vårt vennskap ikke er så nært at det på generelt grunnlag utløser inhabilitet. Jeg har oppfattet praktiseringen av forvaltningslovens inhabilitetsregler slik at det i utgangspunktet skal mye til før vennskap i seg selv medfører inhabilitet.

Det tilligger den enkelte statsråd å vurdere sin egen habilitet. Ved tvil kan saken drøftes med den administrative ledelsen i UD eller forelegges Lovavdelingen i Justisdepartementet. Jeg har ved tidligere anledninger der jeg har vært i tvil om min egen habilitet bedt Lovavdelingen om råd. Jeg opplevde ikke denne saken som et tvilsspørsmål, og følgelig ble den heller ikke lagt frem for Lovavdelingen.»