Saksbehandlingen unntatt habilitet

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til redegjørelsen fra utenriksministeren om saksbehandlingen av søknad om såkornmidler til opprettelse av Senter for nordområdelogistikk. I redegjørelsen fremkommer det at det er avholdt to møter i Utenriksdepartementet i forkant av at søknad om tilskudd til opprettelse av Senter for nordområdelogistikk ble sendt inn av Rederiforbundet. Utenriksministeren viser til at dette ikke er en uvanlig måte å behandle slike saker på.

Flertallet viser til at søknad om tilskudd ble sendt 10. oktober 2008. Utenriksdepartementet fattet vedtak i saken 7. november. Utenriksministeren kunngjorde imidlertid at Utenriksdepartementet ville støtte søknaden allerede ved et besøk på nordområdesenteret ved Høgskolen i Bodø 14. oktober 2008. Det var altså kun fire dager mellom søknad sendt Utenriksdepartementet og offentliggjøring av at departementet vil støtte dette krone for krone.

Ifølge Dagbladet 20. mars 2012 sa Støre følgende under besøket:

«Dette er et spennende prosjekt, som vi i Utenriksdepartementet går inn og støtter krone for krone. De kommer opp med, Tschudi Shipping, seks millioner kroner over fem år, vi legger inn seks millioner over fem år.»

Flertallet viser til at utenriksministeren i sin redegjørelse skriver om uttalelsene som falt ved dette besøket at:

«Jeg presiserte at UD måtte gå grundig inn i søknaden i tråd med vanlig saksbehandling.»

Flertallet understreker viktigheten av at søknader om tilskudd behandles i tråd med gjeldende regelverk, herunder er det viktig at ansvarlig minister ikke konstaterer at det gis tilskudd før beslutningen rent faktisk er tatt. Flertallet registrerer at utenriksministeren – ved offentliggjøringen av at tilskudd skulle gis i samsvar med søknad – ifølge redegjørelsen tok et visst forbehold om ordinær saksbehandling.

Flertallet viser også til at et dokument som var utkast til søknad om prosjektstøtte ikke ble arkivert. E-posten som henviste til vedlegget var arkivert, men innholdet, som var i vedlegget, var ikke funnet arkivverdig. Flertallet finner derfor grunn til å understreke viktigheten av at regelverket for journalføring og arkivering av dokumenter følges nøye. Særlig viktig er det i saker hvor deler av saksbehandlingen skjer i forkant av at søknader om tilskudd sendes. Det er avgjørende at det sikres tilstrekkelig notoritet i departementets behandling av slike saker.