Brev fra Arbeidsdepartementet v/statsråden til arbeids- og sosialkomiteen, datert 30. april 2012

Vedr. Prop. 74 L (2011-2012) Endringer i arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven mv. - Svar på spørsmål fra Arbeids- og sosialkomitéen

Jeg viser til brev 25. april 2012 fra saksordfører Kjell Ingolf Ropstad i Arbeids- og sosialkomitéen. Ropstad har bedt om svar på følgende spørsmål:

«Partene i arbeidslivet har gjennom vårens lønnoppgjør kommet til enighet om punkter som angår innholdet i Prop. 74 L (2011-2012).

Saksordfører ønsker statsrådens vurdering om dette, og om innholdet i de inngåtte avtalene har innvirkning på komiteens arbeid med ovennevnte proposisjon.»

Svar:

Innledningsvis vil jeg understreke at det er arbeidslivets parter som «eier» tariffavtalene, og det er partene som bestemmer hva som ligger i de ulike formuleringene i avtalene. Det er ikke naturlig for meg å mene noe om det nærmere innholdet i tariffoppgjøret utover at jeg er tilfreds med at også tariffpartene er opptatt av innleie og de innleides lønns- og arbeidsvilkår.

Vi har lange tradisjoner for at arbeidslivsreguleringer skjer både gjennom lov og tariffavtaler. Det sikrer etter mitt skjønn en god balanse mellom generelle lovregler som gjelder alle arbeidstakere, og avtalebaserte rettigheter i de ulike bransjene som også utfyller lovreglene.

Jeg kan derfor ikke kan se at tariffavtalereguleringen får noen betydning for de forslag som er fremmet i Prop. 74 L (2011-2012) Endringer i arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven mv.