Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold og fra Venstre, Trine Skei Grande, har merket seg at ombudsmannsnemnda konkluderer med at arbeidsmiljøet i Forsvaret stort sett er godt og solid. Komiteen har videre merket seg at både ansatte, vervede og menige er motiverte og dyktige mennesker med positive holdninger, og som trives i Forsvaret. Komiteen vil understreke at rekrutteringen til Forsvaret det siste tiåret har vært selektiv og preget av kvalitet etter omgjøringen fra et invasjonsforsvar til et innsatsforsvar.

Komiteen vil likevel peke på følgende som tas opp av nemnda:

Særlig blant dem som utfører førstegangstjeneste er det klage på mangel på «grønn tjeneste», dvs. mangel på militær trening. Komiteen mener det er uheldig hvis motiverte rekrutter i førstegangstjeneste ikke får den nødvendige utdanning og trening for videre tjeneste i Forsvaret. Komiteen vil peke på at de vernepliktige utgjør det viktigste rekrutteringsgrunnlaget for befal og offiserer. Det gjelder ikke minst når uttaket fra sesjon er selektiv, slik situasjonen er i dag.

Komiteen har merket seg at nemnda også tar opp problemene knyttet til «miljøammunisjon», der det er rapportert helseplager ved øvelsesskyting. Komiteen er enig med nemnda i at det er viktig å følge dette og gi rapport dersom helseplager oppstår.

Komiteen har også merket seg at soldatenes boforhold fortsatt varierer, men at nemnda er fornøyd med at det nå tas et krafttak for å bedre dette.

Komiteen mener det er et problem at Norge statistisk sett befinner seg i nedre halvdel både i Europa og i NATO når det gjelder andelen kvinner i Forsvaret. Komiteen har merket seg at i 2011 var kvinneandelen blant militært ansatte 8,5 pst,. sivilt ansatte 30,8 pst, lærlinger 20 pst. og blant dem som utførte førstegangstjeneste 8,3 pst. Komiteen vil vise til at i Forsvarets langtidsplan fra 2001 var målet å nå 15 pst. innen 2005 og ser det som uheldig at kvinneandelen står på stedet hvil tross strukturelle tiltak. Komiteen mener at flere kvinner i Forsvaret er en viktig del av det å sikre Forsvaret nødvendig, tidsriktig og relevant kompetanse.

Komiteen har spesielt merket seg at nye kvinner kommer inn, men like mange slutter etter kort tid. Komiteen har videre merket seg at nemnda peker på kulturen i Forsvaret, den interne kodeksen, som en av årsakene til stort gjennomtrekk blant kvinner i Forsvaret. Komiteen vil vise til fjorårets medieoppslag om at unge jenter som går over terskelen og sier ja til å gjennomføre førstegangstjeneste, sliter nettopp med kultur, holdninger og adferd hos deler av det mannlige befalet.

Komiteen har merket seg det nemnda tar opp når det gjelder pendling blant Forsvarets offiserer og øvrige ansatte. Stadig færre flytter til tjenestestedet, de bor og har familie et annet sted i landet. Nemnda peker på at det kan stilles spørsmål om det i det hele tatt er mulig å tilrettelegge så bredt at et flertall familier blir med på flytting til stadig nye arbeidssteder. Dette på grunn av ektefelle med egen jobb og kar-riere, barn i barnehage og skole etc. Komiteen registrerer at «pendlerforsvaret» i det store og hele er kommet for å bli. Komiteen mener dette i dag i særdeleshet er en utfordring for vertskommuner for Forsvarets enheter.