Innstilling fra finanskomiteen om endringer i lov om Folketrygdfondet (endringer i styreordningen)

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Finansdepartementet foreslår i proposisjonen endringer i styreordningen for Folketrygdfondet.

Folketrygdfondet ble opprettet som særlovselskap 1. januar 2008 og har et styre på ni personer, med personlige varamedlemmer. Det har i oppgave å forvalte Statens pensjonsfond Norge (SPN) og Statens obligasjonsfond (SOF) på vegne av Finansdepartementet. Forvaltningen skjer innenfor mandater fastsatt av departementet. Samlet forvaltningskapital ved utgangen av 2011 var på drøyt 180 mrd. kroner.

Styreordningen for Folketrygdfondet er et resultat av at en i forbindelse med omdanningen til særlovselskap i 2008 valgte å lovfeste praksisen som var blitt etablert for oppnevning av styremedlemmer. Flere utviklingstrekk tilsier at det er behov for endringer i styreordningen.

Det har vært praksis for at fem av styrets medlemmer oppnevnes etter forslag fra stortingsgruppene til de politiske partiene, i tråd med styrkeforholdet mellom partiene på Stortinget. Denne praksisen foreslås avviklet. En endring på dette området krever ingen lovendring. I kapittel 3 i proposisjonen gis det en redegjørelse for forslaget om å avvikle dagens oppnevningspraksis.

Departementet foreslår videre at antall styremedlemmer reduseres fra ni til sju personer. Det foreslås også å avvikle ordningen med personlige varamedlemmer og i stedet etablere en ordning med to fast møtende varamedlemmer. Forslaget medfører også innføring av en maksimal oppnevningstid på 12 år for styremedlemmene og varamedlemmene. For øvrig foreslås det at gjeldende delegering til Finansdepartementet av Kongens kompetanse til å utnevne styret i Folketrygdfondet, nedfelles i lov 29. juni 2007 nr. 44 om Folketrygdfondet (folketrygdfondloven). Lovforslagene er omhandlet i kapitlene 4–7 i proposisjonen.

Forslag til overgangsbestemmelser og økonomiske og administrative konsekvenser er omhandlet i henholdsvis kapittel 8 og 9 i proposisjonen, mens merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget finnes i proposisjonens kapittel 10.

Forslagene medfører at § 8 i folketrygdfondloven må endres.

Forslaget til ny styreordning vil forenkle administrasjonen knyttet til styrets arbeid, men antas ikke å ha vesentlige økonomiske konsekvenser.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Gerd Janne Kristoffersen, Marianne Marthinsen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim, Knut Storberget og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jørund Rytman, Ketil Solvik-Olsen, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, slutter seg til regjeringens forslag.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov om endringer i lov om Folketrygdfondet (endringer i styreordningen)

I

I lov 29. juni 2007 nr. 44 om Folketrygdfondet gjøres følgende endringer:

§ 8 første ledd skal lyde:

Folketrygdfondet skal ha et styre bestående av sju medlemmer, som oppnevnes av departementet for fire år om gangen. Oppnevningen gjelder inntil regnskapet er avsluttet for det fjerde året etter oppnevningen. Departementet oppnevner to varamedlemmer til styret. Gjenoppnevning av medlemmer og varamedlemmer kan skje for en samlet periode på tolv år.

§ 8 femte ledd første punktum skal lyde:

Departementet utpeker lederen for styret.

II

Loven trer i kraft 1. januar 2013.

Departementet oppnevner ved lovens ikrafttredelse nytt styre bestående av sju medlemmer og to varamedlemmer. Departementet kan fastsette overgangsbestemmelser.

Oslo, i finanskomiteen, den 29. november 2012

Torgeir Micaelsen

Gerd Janne Kristoffersen

leder

ordfører