Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Lillian Hansen, Arne L. Haugen, Ingrid Heggø og lederen Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Harald T. Nesvik og Torgeir Trældal, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Svein Flåtten og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Alf Egil Holmelid, fra Senterpartiet, Irene Lange Nordahl, og fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, viser til Prop. 21 S (2012–2013) med forslag til endringer i statsbudsjettet 2012 under Landbruks- og matdepartementet.

Komiteen viser videre til at proposisjonen omhandler endringer på poster i statsbudsjettet som gjelder større/mindre utgifter og større/mindre inntekter enn budsjettert.

Komiteen har merket seg at justeringen bl.a. gjelder mindre kostnader på Landbruks- og matdepartementets driftsbudsjett i forbindelse med flyttingen fra regjeringsbygg R5 til R6, salg av eiendom i Skedsmo og Oppdal og økte pensjonskostnader og tilskudd til erstatninger under Mattilsynet. Komiteen har videre merket seg økte kostnader til naturskadeerstatninger og til gjennomføring av jordbruksavtalen.

Komiteen viser til post 71 Tilskott til erstatninger, som må styrkes med 40 mill. kroner, mens post 73 Pristilskott for å styrke bøndenes inntekter og jamne ut distriktsforskjeller, har et mindreforbruk på 143,7 mill. kroner.

Komiteen viser videre til en viss reduksjon av gebyrinntekter til Mattilsynet ved at gebyrbelagte oppgaver i kjøttkontrollen er overført fra Mattilsynet til det enkelte slakteriet.

Komiteen har forøvrig merket seg at inntekter fra Statskog SF sitt arronderingssalg er noe høyere enn budsjettert og at renter på lån økes med 600 000 kroner.

Komiteen viser ellers til at det er behov for å øke tilsagnsfullmakten for naturskade med 65 mill. kroner og er enig i dette.