Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Nikolai Astrup og Siri A. Meling om en stortingsmelding om rikets miljøtilstand

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

«Stortinget ber regjeringen i løpet av 2013 fremme en stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Irene Johansen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Eirin Sund, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Oskar J. Grimstad og Henning Skumsvoll, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til representantforslag fra stortingsrepresentantene Nikolai Astrup og Siri A. Meling om en stortingsmelding om rikets miljøtilstand.

Komiteen viser til at det fra 1999 til 2007 annethvert år ble lagt frem en stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand. Denne stortingsmeldingen var i disse årene regnet som regjeringens viktigste dokument for en samlet fremstilling av miljøpolitikken. I den første meldingen, St.meld. nr. 8 (1999–2000) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand, fremlagt av miljøvernminister Guro Fjellanger på vegne av sentrumsregjeringen, ble formålet beskrevet på følgende måte:

«Formålet med stortingsmeldingen Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand er å presentere utviklingen i miljøet og hovedpunktene i Regjeringens miljøvernpolitikk. Sammenhengen mellom utviklingen i miljøet, de faktorene som påvirker miljøet, og viktige utviklingstrekk i samfunnet blir analysert, og forventet utvikling beskrevet […] Regjeringen legger opp til at det hvert år kan gis en mer utførlig omtale av ett eller et fåtall miljøvernpolitiske tema i meldingen. Dette vil til en viss grad erstatte behovet for andre stortingsmeldinger i miljøvernpolitikken. I denne meldingen presenterer Regjeringen nye nasjonale resultatmål på flere av de miljøvernpolitiske resultatområdene. Målene gjør retningen og ambisjonsnivået i miljøvernpolitikken tydelig.»

Komiteen viser til at det siden våren 2007 ikke er blitt lagt frem noen stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil understreke betydningen av en effektiv miljørapportering, som kan gi en presis fremstilling av miljøsituasjonen i Norge. Det er viktig at det gis en enkel og tilgjengelig oversikt over hvordan de virkemidlene som er innført, fungerer i forhold til de miljømålene som er vedtatt. Flertallet vil også i denne sammenheng vise til departementets nettside www.miljøstatus.no, som til enhver tid viser en oppdatert oversikt over miljøstatus i Norge.

Flertallet viser til Stortingets behandling av Innst. S. nr. 132 (2007–2008) og til St.meld. nr. 26 (2006–2007) i 2008, hvor en enstemmig komité uttalte:

« ... ber Regjeringen å vurdere om Rikets Miljøtilstand i sin nåværende form fungerer hensiktsmessig i forhold til å gi en status for miljøsituasjonen i Norge. Komiteen vil også understreke behovet for at arbeidet med miljørapportering i Miljøverndepartementet samkjøres med det arbeidet som gjennomføres i Finansdepartementet og de indikatorene som benyttes i forbindelse med rapportering fra nasjonal strategi for bærekraft.»

Flertallet har merket seg at miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i sitt brev til energi- og miljøkomiteen datert 9. april 2013 som er vedlagt, viser til at «Rikets miljøtilstand»-meldingene har vært lagt frem for Stortinget fem ganger på omtrent samme mal. Erfaringene med denne meldingsformen har vært noe varierende, da formatet ikke har vært egnet for en mer helhetlig prinsipiell diskusjon. Derfor har ikke en slik melding vært en god løsning, og regjeringen vil ikke legge fram melding om rikets miljøtilstand i dette året.

Flertallet viser til at statsråd Bård Vegar Solhjell stiller seg til disposisjon for Stortinget til å redegjøre for regjeringens ambisiøse miljøpolitikk til enhver tid. Når det gjelder det konkrete forslaget om en egen stortingsmelding, viser flertallet til at statsråden vil vurdere den saken nærmere og komme tilbake til Stortinget med dette ved en passende anledning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti deler forslagsstillernes oppfatning av at det er uheldig at det ikke er lagt fram noen stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand siden våren 2007.

Disse medlemmer viser til at stortingsmeldingen om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand har vært Stortingets mulighet til en helhetlig gjennomgang av miljøpolitikken der miljøstatusen for de ulike miljøpolitiske resultatområdene presenteres og man kan diskutere tiltak for å nå disse. Disse medlemmer viser til at det nå er gått nesten 6 år siden sist Stortinget ble invitert til en helhetlig gjennomgang av og diskusjon rundt miljøpolitikken. Det betyr også at det er gått snart 6 år siden regjeringen sist la frem en sak for Stortinget med en samlet fremstilling av miljøpolitikken.

Disse medlemmer viser til at gjennomgangen av resultatmålene i de årlige budsjettproposisjonene er viktig, men at den ikke erstatter en egen stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand. En egen stortingsmelding gir grunnlag for en mer helhetlig diskusjon rundt de viktigste miljøutfordringene og miljøpolitiske grep, uavhengig av årlige budsjettbevilgninger.

Disse medlemmer tar opp forslaget fremsatt i Dokument 8:53 S (2012–2013).

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen i løpet av 2013 fremme en stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 8:53 S (2012–2013) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Nikolai Astrup og Siri A. Meling om en stortingsmelding om rikets miljøtilstand – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 9. april 2013

Representantforslag 53 S (2012-2013) om ei stortingsmelding om rikets miljøtilstand – RM.

Eg viser til representantforslag 53 S frå Nikolai Astrup om at regjeringa skal leggje fram ei melding til Stortinget om regjeringas miljøpolitikk og rikets miljøtilstand.

Som det blir vist til i grunngjevinga for forslaget, blei ei slik melding lagd fram for Stortinget annakvart år frå 1999 til 2007. Etter den tid har det vore lagt fram ei rad meldingar på viktige område for miljøpolitikken. Eg vil mellom anna nemne meldingane om klima-politikken i 2007 og 2012 og dei heilskaplege forvaltningsplanane for Barentshavet i 2006 og Norskehavet 2009. I tillegg har regjeringa lagd fram ein strategi for berekraftig utvikling som blir følgd opp i dei årlege nasjonalbudsjetta. Dei årlege budsjettdebattane i Stortinget gir òg grunnlag for breie miljøpolitiske drøftingar. Eg meinar at Stortinget på denne måten har fått gode høve til å drøfte regjeringa si miljøpolitikk dei seinare åra.

Det har vore eit mål for departementet å få til ei betre og meir tilgjengeleg rapportering om miljøtilstanden i landet vårt. Eit viktig verkemiddel i så måte har vore nettsstaden Miljøstatus.no.

Samstundes vil eg vere open for fleire måter å presentere regjeringa si miljøpolitikk for Stortinget. Stortingsmeldinga om regjeringas miljøpolitikk og rikets miljøtilstand blei lagd fram i alt fem gonger, etter om lag same mal. Erfaringane med denne meldings-forma var noko varierande, ikkje minst skuldast det at formatet ikkje var egna for ein meir heilskapeleg prinispiell diskusjon . Det er difor ikkje sikkert at ei melding etter same opplegg vil vere ei god løysing. Det vil i alle fall ikkje vere mogeleg å leggje fram ei melding i løpet av dette året.

Eg står til ei kvar tid til disposisjon for Stortinget for å gjere greie for regjeringa si ambisiøse miljøpolitikk. Når det gjeld det konkrete forslaget om ei eiga stortingsmelding, vil eg vurdere saka nærare og kome tilbake til Stortinget ved eit passande høve.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 16. mai 2013

Erling Sande

Kjell Ingolf Ropstad

leder

ordfører