Brev fra forsvars- og utenrikskomiteen til Forsvarsdepartementet, datert 17. april 2013

Anmodning om departementets svar på spørsmål angående Meld. St. 14 (2012-2013)

Stortingets utenriks- og forsvarskomité viser til Meld. St. 14 (2012-2013) – kopmpetansemeldingen, og ber om departementets snarlige svar på følgende 10 spørsmål:

  • 1. Det er viktig at personell nå blir et strategisk satsningsområde og at meldingen legger opp til en helhetlig gjennomgang av personelldimensjonen. Arbeidet blir meget komplekst og arbeidskrevende. For og lykkes i arbeidet, bør det foreligge en klar plan for hvordan arbeidet skal organiseres og hvordan arbeidsdelingen bør være mellom Forsvarsdepartementet og Forsvarsstaben. Komiteen ville anse det som naturlig at forsvarssjefen får i oppdrag å utrede befalsordningen og tilliggende forvaltningsregler herunder forslag til videre lovarbeid hvis nødvendig. Meldingen sier ikke noe om hvordan det overordnede arbeid er tenkt gjennomført/arbeidsdeling, komiteen ønsker svar på hvorledes og når dette skal gjennomføres.

  • 2. Meldingen angir i kapitel 8. en rekke områder som skal analyseres og utredes samt en rekke forutsetninger eller premisser for hvordan dette arbeidet skal utføres, uten at det sies noe om hvordan dette henger sammen. Komiteen ser det derfor ønskelig at de enkelte analyser og utredninger listes og settes opp på en måte som viser sammenhenger og fremdrift med en tidsplan.

  • 3. Arbeidets omfang antas å bli meget ressurskrevende og komiteen bes opplyst hvordan ressursinnsatsen vil bli tilrettelagt og prioritert.

  • 4. Meldingen er entydig på at det er Forsvarets behov som skal være styrende og påpeker dessuten at den militære profesjon er unik fordi den skal løse operative oppgaver i fred, krise og krig. Meldingen er ikke entydig på hvordan Forsvarets behov skal forstås og komiteen bes opplyst om hvordan behovsforståelsen får en hensiktsmessig avklaring i de enkelte utredninger.

  • 5. Meldingen viser til at dagens regelverk i flere sammenhenger ikke brukes fullt ut. Hvordan har FD tenkt å sikre at dette blir rettet på?

  • 6. Meldingen er klar på at for å lykkes i prosessen er det nødvendig å gå dypere inn i holdninger, etikk og ledelse samt gjennomgå mentalitets- og kulturendringer. Arbeidet med Strategisk kompetansestyring, mangfold og kompetanse integrert i ledelse og styring er derfor en sterkt styrende dimensjon. Komiteen ber om en nærmere utdyping om hvordan dette er tenkt gjennomført?

  • 7. Meldingen anfører at «Det skal utvikles faktabasert kompetanseanalyser på sektor og virksomhetsnivå». Komiteen forstår dette dit hen at det er de faktiske behov som skal være styrende og ikke nødvendigvis de tilpassede rammer det opereres med i dag. Komiteen ber om bekreftelse på at det er de faktiske behov som blir styrende.

  • 8. Det er uro blant personell med henvisning til at de samlede personellrammer (Årsverksrammer) er for knappe og at belastningen på enkelte personellkategorier blir for stor. Komiteen ber om bekreftelse at det blir de faktiske og reelle personellrammebehov som blir styrende.

  • 9. Forsvaret har i dag personell utfordringer på så vel kort som lang sikt. Meldingen sier intet om hvilke større kortsiktige utfordringer Forsvaret har og hvordan diss er tenkt løst. For å få frem gode langsiktige løsningen, synes det viktig også avklare de kortsiktige utfordringer og hvordan disse er tenkt løst. Komiteen ber om at denne spørsmålsstillingen utdypes.

  • 10. I sin innstilling 388 S til Prop. 73 S forutsetter en samlet komite blant annet:

    • a) En ny tid stiller krav til Forsvarets som arbeidsgiver

    • b) Deltakelse i internasjonale operasjoner innebærer betydelig press på familien

    • c) Viktig å tiltrekke seg personell som ønsker å utvikle militær kompetanse

    • d) Etterlyser tiltak for å beholde personell med spesiell kompetanse (teknisk/merkantilt)

    • e) Det må presenteres en tidsplan for konkrete beslutninger

    • f) Aldersgrensen på 35 år for avdelingsbefal fører til utilsiktet avgang og må vurderes.

Komiteen ber om FDs utdyping av og kommentarer til hvordan ovenstående seks punkter er tenkt løst.