Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til Stortingets presidentskap, datert 5. juni 2013

Korrigering av feil i Prop. 150 LS (2012-2013) Endringar i skatte-, avgifts- og tollovgivinga

Prop. 150 LS (2012-2013) Endringar i skatte-, avgifts- og tollovgivinga inneholder noen feil som det bes tatt hensyn til i arbeidet med finanskomiteens innstilling.

Side 57:

I siste setning i andre spalte på side 57 er det angitt feil ikrafttredelsestidspunkt for den foreslåtte endringen i skatteloven § 14-64 tredje ledd. Det riktige skal være at endringen foreslås å tre i kraft straks

Side 62 og 63:

I proposisjonens forslag til skatteloven § 14-60 tredje ledd fjerde punktum og nytt femte punktum heter det:

“Eiendel som tilhører eller forpliktelse som påhviler selskap som nevnt i § 10-40 anses tatt ut av norsk beskatningsområde

  • a. ved overføring av andel i selskapet fra deltaker som har skatteplikt etter §§ 2-1 eller 2-2, til deltaker som ikke har slik skatteplikt og

  • b. når eiendelen eller forpliktelsen på annen måte mister tilknytning til Norge slik at norsk skattelovgivning ikke får virkning for inntekter og kostnader knyttet til eiendelen eller forpliktelsen.

Eiendel eller forpliktelse som nevnt i foregående punktum anses tatt ut av beskatningsområdet med en forholdsmessig del, svarende til den overførte andelen.”

I forslaget til skatteloven § 14-64 tredje ledd nytt tredje punktum heter det:

“Ved uttak av eiendel eller forpliktelse gjennom overføring av andel i selskap som nevnt i § 10-40, jf. § 14-60 tredje ledd fjerde punktum bokstav a, skal inntekten ved inntektsoppgjøret tas med ved beregning av årets overskudd eller underskudd på andelen uten fordeling mellom overdrager og erverver etter § 10-41 tredje ledd.”

Bestemmelsene i skatteloven §§ 14-60 til 14-66 gjelder bare for driftsmidler. Ved en oppretting bør skatteloven § 14-60 tredje ledd fjerde punktum og nytt femte punktum derfor lyde:

“Driftsmiddel som tilhører selskap som nevnt i § 10-40 anses tatt ut av norsk beskatningsområde

  • a. ved overføring av andel i selskapet fra deltaker som har skatteplikt etter §§ 2-1 eller 2-2, til deltaker som ikke har slik skatteplikt og

  • b. når driftsmidlet på annen måte mister tilknytning til Norge slik at norsk skattelovgivning ikke får virkning for inntekter og kostnader knyttet til driftsmidlet.

Driftsmiddel som nevnt i foregående punktum anses tatt ut av beskatningsområdet med en forholdsmessig del, svarende til den overførte andelen.”

Skatteloven § 14-64 tredje ledd nytt tredje punktum bør ved en oppretting lyde:

“Ved uttak av driftsmiddel gjennom overføring av andel i selskap som nevnt i § 10-40, jf. § 14-60 tredje ledd fjerde punktum bokstav a, skal inntekten ved inntektsoppgjøret tas med ved beregning av årets overskudd eller underskudd på andelen uten fordeling mellom overdrager og erverver etter § 10-41 tredje ledd.”

Side 65:

I forslaget til lov om endringer i lov 26. april 2013 nr. 16 om endringer i ligningsloven og merverdiavgiftsloven mv. (kontrollbestemmelser og personalliste) § 5-5 nr. 3 heter det:

“Likningslova § 5-5 nr. 3 andre punktum skal lyde:

Utbetaler av erstatning for personskade og tap av forsørger skal gi opplysninger om slike utbetalinger siste år, unntatt når fysiske personer er utbetaler.”

Forslaget skal imidlertid ikke innebære at nåværende § 5-5 nr. 3 andre punktum blir fjernet. Nåværende § 5-5 nr. 3 andre og tredje punktum skal ved dette forslaget bli henholdsvis § 5-5 nr. 3 tredje og nytt fjerde punktum.

Forslag til lov om endringer i lov 26. april 2013 nr. 16 om endringer i ligningsloven og merverdiavgiftsloven mv. (kontrollbestemmelser og personalliste) § 5-5 nr. 3 bør ved en oppretting lyde:

“Likningslova § 5-5 nr. 3 andre punktum skal lyde:

Utbetaler av erstatning for personskade og tap av forsørger skal gi opplysninger om slike utbetalinger siste år, unntatt når fysiske personer er utbetaler.

Andre og tredje punktum blir tredje og nytt fjerde punktum.”