1. Sammendrag

Hensikten med denne proposisjonen er å be om Stortingets godkjenning for kjøp av kampfly med baseløsninger, herunder informere Stortinget om ulike sider ved denne investeringen. Investeringen omfatter kjøp av seks F-35 fly med forventet levering i 2017, herunder nødvendig tilleggsutstyr og tjenester for hovedanskaffelsen. Kostnaden for denne delen av tiltaket er på 12,9 mrd. kroner. Av dette utgjør om lag 4,5 mrd. kroner forventet kostnad for de seks flyene. De resterende kostnadene fordeler seg mellom nødvendig integrasjonsarbeid samt anskaffelse av simulatorer, IKT og logistikk- og utdanningsvirksomhet. I tillegg tilkommer 3 mrd. kroner i usikkerhetsavsetting for programmet.

Det fremmes også forslag til investeringer knyttet til spesialstyrkene, samt informeres om endret gjennomføringsplan for logistikkprosjektet LOS.

Proposisjonen fremmer syv konkrete investeringsprosjekter over kapittel 1710. Disse er:

  • 1. Bardufoss – helikopterbase. Prosjektet omfatter nye hangarer, kontor og oppstillingsplasser for helikopter i tilknytning til eksisterende helikopterbase på Bardufoss. Tiltaket har en kostnadsramme på 512 mill. kroner.

  • 2. Bardufoss – fornying og kapasitetsøkning av infrastruktur Rusta leir. Prosjektet omfatter ei total fornying og økning av kapasiteten på vann, avløp, overvann, lav og høyspent strøm og tele/data i bakken. Tiltaket har en kostnadsramme på 172 mill. kroner.

  • 3. Haakonsvern – etablering av helikopterdetasjement. Prosjektet omfatter hangarer, kontor og plasser for oppstilling av helikopter på Store Bogøy på Haakonsvern. Tiltaket har en kostnadsramme på om lag 275 mill. kroner.

  • 4. Haakonsvern – administrasjonsbygg og flerbrukshaller til Marinejegerkommandoen (MJK). Prosjektet omfatter bygging av et nytt adminiKorr Innst 475 Lstrasjonsbygg og to flerbrukshaller. Tiltaket har en kostnadsramme på 296 mill. kroner.

  • 5. Haakonsvern – nytt administrasjonsbygg for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Prosjektet omfatter et nytt bygg med kontorarbeidsplasser, kartlager og arkiv. Tiltaket har en kostnadsramme på 112 mill. kroner.

  • 6. Rena – nytt bygg for dropp- og fallskjermmateKorr Innst 475 Lriell. Prosjektet omfatter bygging av et tradisjonelt industribygg som blir plassert nær Rena flyplass. Tiltaket har en kostnadsramme på 108 mill. kroner.

  • 7. Bodø hovedflystasjon – utbedring av hovedrullebanen med å legge epoxybelegg med friksjonsdekke på eksisterende overflate. Tiltaket har en kostnadsramme på 162 mill. kroner.

For ytterligere detaljer henvises det til Prop. 136 S (2012–2013).