2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Bernt Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, Øyvind Korsberg og Jørund Rytman, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Marit Arnstad, og fra Venstre Pål Farstad, viser til Prop. 4 S (2013–2014) om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning 995/2010 om omsetning av tømmer og treprodukter, samt tilhørende forordninger 363/2012 og 607/2012. Innholdet i denne forordningen ble på initiativ fra Høyre behandlet av næringskomiteen den 11. november 2010. Komiteen viser til den skriftlige uttalelsen som ble sendt Stortingets europautvalg og som vedlegges denne innstillingen. Denne uttalelsen er like gyldig i dag som den var i 2010.

Komiteen vil igjen understreke at EU tar tak i en viktig utfordring gjennom å fokusere på å bekjempe ulovlig avvirket tømmer, men vil samtidig understreke at dette ikke er en utfordring i Norge. Norsk skogbruk har systemer som sikrer sporbarhet og kontroll på alt avvirket tømmer. Dette bør derfor være et konkurransefortrinn for norsk skogbruk. Komiteen er derfor fornøyd med at SLF får ansvar for den innenlandske oppfølging av forordningen og forutsetter at dette gjøres på en måte som ikke belaster skognæringen med ytterligere byråkrati og kostnader.

Komiteen støtter også at Miljødirektoratet får ansvar for å følge opp importert tømmer og trevirke. I mange land er ulovlig avvirkning et stort problem. Det har store sosiale, økonomiske og miljømessige konsekvenser i de land det foregår, og det er viktig at importland gjør det de kan for å unngå å stimulere aktiviteten gjennom handel.