Brev fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe til Arbeids- og sosialdepartementet v/statsråden, datert 15. januar 2014

Spørsmål i forbindelse med Stortingets behandling av prop. 202 L (2012-2013) om ny uførepensjonsordning i Statens pensjonskasse

I Stortingets høring i nevnte sak mottok arbeids- og sosialkomiteen et felles innspill fra arbeidstakerorganisasjonene i offentlig sektor. Notatet ligger vedlagt.

Arbeidstakerorganisasjonene viser til at beregningene i regjeringens proposisjon bygger på tall fra et utvalg av medlemmene i Statens Pensjonskasse, mens tilsvarende beregninger basert på medlemsmassen i Kommunal Landspensjonskasse viser at de foreslåtte løsningene slår helt annerledes ut. Organisasjonene fremmer på denne bakgrunn konkrete forslag til endringer i regjeringens forslag.

Arbeiderpartiets medlemmer i arbeids- og sosialkomiteen viser til innspillet og ber om statsrådens kommentarer til innvendingene mot beregningsgrunnlaget som er lagt til grunn for regjeringens forslag til endringer i regelverket. Vi ber også om en vurdering av de økonomiske konsekvensene av arbeidstakerorganisasjonenes konkrete forslag til endringer.

I forbindelse med komiteens behandling av saken har Arbeiderpartiet fått en henvendelse om to forhold. Det ene gjelder 80 prosent-regelen og bortfall av uførepensjon. Det andre gjelder foreldelsesfristen for å framsette krav om tjenestepensjon. Vi vil gjerne ha statsrådens kommentarer til disse innspillene.

Vi ble presentert for noen typetilfeller med ulikt pensjonsgrunnlag i folketrygden og i den offentlige tjenestepensjonen. I to av tilfellene med uføregrad på hhv. 20 og 100 pst i den offentlige tjenestepensjonen, ble resultatet likevel null i utbetalt tjenestepensjon. Et tredje eksempel gjaldt en person med ulønnet permisjon fra stilling i offentlig sektor, der uførepensjonen fra tjenestepensjonen bortfalt ved en utbetalingsgrad på 42 pst.. Et fjerde eksempel gjaldt et tilfelle der vedkommende økte sin inntekt i offentlig stilling etter uførheten, fikk en utbetalingsgrad under 20 pst, som likevel ikke opphørte. Har departementet foretatt liknende beregninger av typetilfeller med samme resultat, eller er dette eksempler på utilsiktede virkninger?

Som alternativ ble vi presentert for et forslag om å knytte 80 prosent-regelen til utbetalingsgrad i forhold til all tidligere inntekt. Vi vil gjerne ha statsrådens vurdering av dette forslaget.

Det andre forslaget gjaldt å utvide eksisterende foreldelsesfrist i de lovfestede ordningene til å bli mer lik fristene i foreldelseslovens § 6, for å hindre store forskjeller mellom offentlig ansatte. Det ble blant annet vist til foreldelsesfristen i KLP, som er på 10 år, og til at SPK hadde varslet at de fra 2015 kommer til å stramme inn på bruken av unntaksbestemmelsen, som hittil er blitt brukt i relativt mange saker. Vi vil gjerne ha statsrådens kommentar til dette innspillet.

Av hensyn til framdriften i Stortingets behandling, ber vi om at svar foreligger innen utgangen av januar 2014.