2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Christian Tynning Bjørnø, lederen Trond Giske, Martin Henriksen, Anne Odenmarck og Tone Merete Sønsterud, fra Høyre, Henrik Asheim, Norunn Tveiten Benestad, Kent Gudmundsen og Kristin Vinje, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bente Thorsen, fra Kristelig Folkeparti, Anders Tyvand, fra Senterpartiet, Ivar Odnes, fra Venstre, Iselin Nybø, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, viser til proposisjonen.

Komiteen mener norsk deltakelse i EUs rammeprogram Horisont 2020 vil bidra til å gi norske forskningsmiljøer og bedrifter tilgang til relevant kunnskap og nettverk med internasjonale forskere og institusjoner. Horisont 2020 er verdens største forskningsprogram, som består av tre hoveddeler: Fremragende forskning, industrielt lederskap og forskning knyttet til store samfunnsutfordringer. Komiteen mener Horisont 2020 samsvarer godt med nasjonale forskningsprioriteringer som økt kvalitet i forskning og innovasjon, økt verdiskaping og kunnskap for å møte store samfunnsutfordringer, og slutter seg til proposisjonen.

Komiteen ser det som selvsagt at Norge deltar i Horisont 2020. Komiteen vil understreke at deltakelse i denne type programmer har stor betydning for norsk forskning. Komiteen viser til at en undersøkelse av den norske deltakelsen i EUs syvende rammeprogram har vist at norske forskere klarer å hente tilbake ca. 70 pst. av den norske kontingenten. Norske forskere og forskningsmiljøer har således mer å hente på økt deltakelse i EUs forskningsprogrammer, og komiteen legger til grunn at departementet vil arbeide for å muliggjøre dette. Komiteen har ambisjoner for norsk forskning utover deltakelsen i Horisont 2020, og mener dette fordrer vekst i forskningsmidler utover kontingenten til Horisont 2020.

Utkast til innstilling har vært forelagt utenriks- og forsvarskomiteen, som i brev 26. mars 2014 uttaler:

«Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer slutter seg til kirke-, utdannings- og forskningskomiteens utkast til innstilling til Prop. 51 S (2013-2014) og har ingen ytterligere merknader.»