Brev fra Landbruks- og matdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 13. mars 2014

Dokument 8:29 S (2013-2014) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Knut Storberget, Martin Kolberg, Marit Arnstad, Per Olaf Lundteigen og Karin Andersen om priskontroll i konsesjonsloven for landbrukseiendommer

Jeg viser til brev fra Næringskomiteen datert 6. mars 2014 hvor jeg har fått oversendt ovennevnte representantforslag for vurdering.

Representantene foreslår at Stortinget ber regjeringen presisere overfor kommunene og fylkeskommunene at konsesjonslovens bestemmelser om priskontroll skal følges, og avvente Stortingets behandling før eventuelle endringer i konsesjonsloven iverksettes. Forslaget er knyttet til at departementet 4. desember 2013 sendte brev til landets kommuner, fylkesmenn og Statens landbruksforvaltning med henstilling om ”at prisen partene har avtalt, ikke blir tillagt avgjørende vekt i vurderingen av om det skal gis konsesjon.” Forslagsstillerne gir uttrykk for at brevet foregriper Stortingets lovbehandling av regjeringens forslag om å oppheve priskontrollen i konsesjonsloven.

Jeg gjør for ordens skyld komiteen oppmerksom på at jeg har mottatt to henvendelser fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen om denne saken. I svarbrev fra meg (datert 6. januar og 27. januar i år) har jeg vist til at innholdet i brevet til kommunene m.fl. er innenfor konsesjonslovens rammer. Jeg har også vist til at brevet til kommunene m.fl. bidrar til å legge til rette for et velfungerende marked for omsetning av landbrukseiendom i en tid da det vurderes endringer i priskontrollen. Jeg viser til at departementet samtidig med det aktuelle brevet sendte på høring et forslag om å oppheve priskontrollen i konsesjonsloven. Mine svar til komiteen følger vedlagt.

Også statsminister Erna Solberg har mottatt brev fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen om denne saken. I sitt svarbrev datert 12. februar i år viser statsministeren til de svar jeg har gitt til komiteen. Statsministeren uttaler at hun ikke har noe grunnlag for å ha en annen vurdering enn den jeg har hatt i saken.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen bestemte etter dette i møte 25. februar 2014 å avslutte sine undersøkelser.

Min vurdering er at departementets brev til kommunene ikke foregriper Stortingets lovbehandling. Jeg kan ikke se at brevet skaper usikkerhet i kommunene. Jeg finner derfor ikke grunn til å sende ut noe nytt brev i anledning saken nå. Forslaget om å oppheve priskontrollen har vært på høring, og regjeringen vil komme tilbake med en sak til Stortinget i løpet av våren.