Sammendrag

Ideelle organisasjoner har røtter i sivilsamfunnet og har vært viktige premissleverandører og samarbeidspartnere for det offentlige i utviklingen av det moderne velferdssamfunnet. Den 3. oktober 2012 undertegnet Ideelt Nettverk, Virke, Frivillighet Norge og KS bedrift en viktig samarbeidsavtale med den rød-grønne regjeringen om leveranser av helse- og sosialtjenester. Samarbeidsavtalen anerkjenner, styrker og synliggjør den viktige rollen som ideelle aktører i dag spiller i den norske velferdsstaten. Forslagsstillerne mener at samarbeidsavtalen, som får sterk støtte av alle parter, må videreføres og følges opp.

Forslagsstillerne vil understreke behovet for å beholde de ideelle aktørene på barnevernsfeltet. I dag utgjør det ideelle innslaget om lag 25 pst. av institusjonstilbudet. Dagens ordning er at staten ved Bufetat fyller opp de statlige institusjonsplassene, så får de ideelle organisasjonene ta del i et skjermet anbud, og til sist er det en tredje runde der alle private aktører kan levere inn anbud. Forslagsstillerne mener at dersom man skal sikre at ideell sektor-andelen ikke reduseres, er det avgjørende at ordningen med skjermede anbud opprettholdes.

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen videreføre og følge opp samarbeidsavtalen inngått 3. oktober 2012 mellom regjeringen og ideelle organisasjoner om leveranser av helse- og sosialtjenester.

  • 2. Stortinget ber regjeringen videreføre ordningen med skjermede anbud for ideelle tilbydere innen barnevernet i minst samme omfang som i dag.»