2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arild Grande, Hege Haukeland Liadal, Sonja Mandt og Rigmor Aasrud, fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Mette Tønder, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til proposisjonen. Vernetiden for opphavsrett er en viktig rettighet for kunstnerne, og komiteen ser det som viktig å sikre alle utøvere gode og forutsigbare rammer. Endringene som nå gjøres i vernetidsdirektivet gjør bestemmelsene for lydopptak og musikkverk med tekst mer lik dem som gjelder for andre rettighetsgrupper, samt sikrer utøvende kunstneres rettigheter på en bedre måte ved å presisere forpliktelser som følger med kjøp av rettigheter. Komiteen viser videre til at det over lang tid, og gjennom flere direktiver fra EU-rådet fulgt opp i det enkelte land, har vært arbeidet med harmonisering av vernetiden for opphavsrett. Ønsket har vært å avhjelpe konkurransevridning som følge av ulike regler.

Komiteen mener det er viktig å sikre rettighetene til opphavsmenn og utøvere, og er derfor positiv til de endringer som sikrer dette. Komiteen mener også at den harmonisering som skjer for å sikre norske opphavsmenn samme rettigheter som de fra andre land, er viktig. Komiteen viser til at det i de andre nordiske land er gjort tilsvarende vedtak eller forberedelser til slike vedtak, og at dette derfor er viktig også i det nordiske samarbeidet. Dette er et sterkt insentiv til å følge opp forslagene.

Komiteen viser til at det er satt i gang et arbeid med gjennomgang av hele åndsverkloven for å se på rettigheter og vern, og minner om viktigheten av at dette også ivaretar de nye muligheter og utfordringer digitale løsninger gir. Komiteen slutter seg likevel til departementets vurdering av at de endringer som nå foreslås, iverksettes nå, og ikke utsettes til en helhetlig gjennomgang er gjennomført.