Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal, Sonja Mandt, Arild Grande og Rigmor Aasrud, fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Mette Tønder, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Dag Sele, viser til proposisjonen. Komiteen påpeker at god miljømerking er viktig for at kundene skal kunne gjøre gode valg ved kjøp av varer, og at felles europeisk merking og kriterier er et godt tiltak i så henseende.

Komiteen har merket seg at den europeiske merkingen ikke har oppnådd på langt nær samme deltagelse som den nasjonale merkingen med Svanemerket. Større deltagelse fra norske produsenter i den europeiske merkingen vil kunne bidra til at norske produkter totalt sett får en bedret konkurranseposisjon. Komiteen merker seg at endringene i betalingsregime anslås å gi behov for noe økt statlig støtte til administrasjon, og viser til at ordningen er ment å være selvfinansierende. Komiteen forventer at økt tilrettelegging vil føre til økt bruk, og derved over tid bedre økonomien i merkeordningen.

Komiteen slutter seg til ønsket om å legge til rette for at flere skal ta i bruk merkingen på sine produkter, og at det stimuleres til dette gjennom å gi virksomhetene differensiert betaling knyttet opp til størrelse og omsetning. Komiteen slutter seg derfor til forslagene i saken.