Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Are Helseth, Kjell-Idar Juvik, Ingvild Kjerkol, Magne Rommetveit og Eirin Sund, fra Høyre, Torill Eidsheim, lederen Linda C. Hofstad Helleland, Nils Aage Jegstad og Helge Orten, fra Fremskrittspartiet, Ingebjørg Amanda Godskesen, Åse Michaelsen og Roy Steffensen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, fra Senterpartiet, Janne Sjelmo Nordås, og fra Venstre, Abid Q. Raja, viser til at forslag til endringer i yrkestransportloven er en konsekvens av den nye politiregisterloven, som trådte i kraft 1. juli 2014. Botidskravet som grunnlag for vandelsvurdering av utenlandske borgere som søker om kjøreseddel for å utføre persontransport på veg, fulgte frem til 1. juli 2014 av håndhevingsinstruksen fra Politidirektoratet. Etter den nye politiregisterloven er det et krav om at slike bestemmelser skal følge av lov eller forskrift. Komiteen viser til at etter lovens ikrafttredelse har botidskravet dermed bortfalt.

Komiteen viser til at politiregisterlova åpner for at det i særlovgivningen kan settes krav om botid og det foreslås i proposisjonen et botidskrav på fire år.

Komiteen ser at sårbare grupper, som skolebarn og funksjonshemmede, daglig er avhengige av transport med for eksempel taxi der passasjeren er alene med føreren.

For å ivareta passasjerenes sikkerhet støtter komiteen at botidskravet videreføres.

Komiteen viser til at av 26 høringsinstanser som har kommet med innspill når det gjelder botidskravet i saken, er det kun 4 som er negative til lovforslaget. 11 høringsinstanser støtter forslaget, 8 har ingen merknad og 3 har både for- og motargumenter i sine svar.