4. Finansdepartementet

4.1 Sammendrag

Regnskapet for 2013 for Finansdepartementet viser 107 393 mill. kroner i utgifter og 1 070 163 mill. kroner i inntekter. 923 mill. kroner er overført til neste år.

Departementet har ansvar for seks virksomheter, tre fond og tre selskaper. En av virksomhetene fikk vesentlige merknader for 2013; Statistisk sentralbyrå (SSB). SSB fikk ikke merknader for perioden 2009–2012.

Riksrevisjonen foretok i 2012–2013 en gjennomgang av Finansdepartementets forvaltning av Statens pensjonsfond (SPF) vedrørende ansvarlig investeringspraksis. Dette arbeidet ble avsluttet i oktober 2013, og revisjonen ga ikke grunnlag for vesentlige merknader. Videre har Riksrevisjonen i 2013 gjennomgått de endringene Finansdepartementet i senere tid har foretatt av referanseindeksen for Statens pensjonsfond utland (SPU). Den største delen av risikoen i fondet over tid følger i all hovedsak av utviklingen i referanseindeksene som fastsettes av departementet. Revisjonen i 2013 viser blant annet at det er stor grad av åpenhet om endringene i referanseindeksene for SPU, og endringene framstår for Riksrevisjonen å være i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger.

Riksrevisjonen har tidligere tatt opp forhold på skatteområdet knyttet til internasjonalisering, prioritering av kontrollressurser og likebehandling av skatte- og avgiftspliktige. Departementet har i 2013 stilt ytterligere krav, og det er iverksatt tiltak på områdene. Riksrevisjonen tok i 2012 opp svakheter ved kvaliteten i folkeregisteret. I 2014 blir det nedsatt et statssekretærutvalg under ledelse av Justis- og beredskapsdepartementet som skal se på en helhetlig identitetsforvaltning i Norge. Samordning og tverrdepartemental forankring skal bidra til å sikre bedre kvalitet i folkeregisteret.

Riksrevisjonen har over flere år tatt opp enkelte forhold med Toll- og avgiftsdirektoratet, blant annet at etaten har mange eldre ikt-systemer med manglende grensesnitt og konsolidering av regnskapene. Departementets varslede omorganisering av Toll- og avgiftsetaten og skatteetaten forventes å ville gi effektivitetsgevinst, stordriftsfordeler samt fornying av ikt-løsninger.

Riksrevisjonen har ingen vesentlige merknader til Finansdepartementet for 2013.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at departementet har ansvaret for seks virksomheter, hvorav én har fått vesentlige merknader for 2013; Statistisk sentralbyrå. SSB har ikke tidligere fått merknader for perioden 2009–2012.

Komiteen er tilfreds med at Riksrevisjonens gjennomgang av Finansdepartementets forvaltning av Statens pensjonsfond vedrørende forsvarlig investeringspraksis ikke ga grunnlag for vesentlige merknader. Videre har komiteen merket seg at endringene departementet har foretatt av referanseindeksen for SPU fremstår for Riksrevisjonen å være i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger.

Komiteen er tilfreds med at departementet har stilt ytterligere krav og iverksatt tiltak for forhold på skatteområdet som Riksrevisjonen tidligere har tatt opp. Komiteen registrerer også at departementet har satt ned et statssekretærutvalg som skal se på en helhetlig identitetsforvaltning, som vil bidra til å rette opp de svakheter ved folkeregisteret som Riksrevisjonen pekte på i fjorårets revisjon.

Komiteen stiller seg avventende til den varslede omorganiseringen av toll- og avgiftsetaten og skatteetaten, og hvorvidt den vil gi stordriftsfordeler og fornying av ikt-løsninger.

Komiteen har ingen ytterligere merknader.