Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen i løpet av våren 2015 fremme en handlingsplan i helsevesenet mot utbredelse av antibiotikaresistente bakterier, jamfør tiltaksområder under Helsedepartementets ansvarsområder i ‘Rapport fra tverrsektoriell ekspertgruppe, Folkehelseinstituttet 2014’, med mål om å redusere antibiotikabruken i befolkningen med 30 pst. innen utløpet av 2020.

  • 2. Stortinget ber regjeringen snarest innføre krav om diagnosekoder ved forskrivning av antibiotika på alle typer resepter.

  • 3. Stortinget ber regjeringen snarest, under temaet ‘kropp og helse’ i læreplanen for faget naturfag, tilføye kompetansemål om bruk av antibiotika og antibiotikaresistens.

  • 4. Stortinget ber regjeringen snarest innføre kvalitetsindikatorer for antibiotikabruk utenfor sykehus og målrettede intervensjoner mot leger med et for høyt forskrivningsnivå.

  • 5. Stortinget ber regjeringen snarest styrke undervisningen om faglig, forsvarlig antibiotikabruk for leger utdannet i utlandet og i norsk medisinerutdanning.

  • 6. Stortinget ber regjeringen snarest sikre at alle sykehus utarbeider planer for implementering av retningslinjer og kompetanseheving om rasjonell antibiotikabruk.

  • 7. Stortinget ber regjeringen snarest sikre at alle sykehus overvåker eget antibiotikabruk, med systematisk rapportering til ledere og forskrivende leger.

  • 8. Stortinget ber regjeringen snarest sikre at alle sykehus behandler eget antibiotikabruk regelmessig i antibiotikakomité, kvalitetsutvalg eller lignende, med konkrete forbedringsmål.»

Forslagsstillerne framholder at antibiotikaresistens er et økende problem både i Norge og globalt. Det vises til at antibiotikaresistens er definert av Verdens helseorganisasjon (WHO) som et globalt helseproblem og blir oppfattet som en trussel på linje med terror og klimaendringer, og at WHO i mai 2014 oppfordret sine medlemsland til å styrke innsatsen mot antibiotikaresistens og vedtok at det skal utarbeides en «Global action plan in antimicrobial resistance». I Norge er det lagt fram en rapport fra en tverrsektoriell ekspertgruppe på antibiotikaresistens («Antibiotikaresistens – kunnskapshull, utfordringer og aktuelle tiltak», Nasjonalt folkehelseinstitutt, 2014).

Det vises til ulike planer og tiltak for å motvirke antibiotikaresistens i Norge.

Forslagsstillerne mener det er stort behov for både strakstiltak og en ny handlingsplan i helsevesenet for å stanse utbredelsen av antibiotikaresistente bakterier, gjennom faglig, forsvarlig antibiotikabruk og godt smittevern i både spesialisthelsetjenesten og i allmennmedisin.