Bakgrunn

Stortingets presidentskap legger i innstillingen frem forslag til instruks for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. De overordnede bestemmelsene om den nasjonale institusjonen fastsettes i lov om Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, jf. Innst. 216 L (2014–2015). Det følger av Stortingets forretningsorden § 31 sjette ledd at vedtak om lov og instruks ikke kan behandles i samme innstilling.

Innstillingens forslag til instruks bygger på rapport fra en arbeidsgruppe i Stortingets administrasjon som har utarbeidet forslag om lov og instruks om nasjonal institusjon for menneskerettigheter, avgitt til Stortingets presidentskap 21. november 2014. Rapporten er trykket som Dokument 16 (2014–2015).

Presidentskapet viser til at det fremgår av Stortingets vedtak 19. juni 2014 om opprettelse av en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter at institusjonen skal være organisatorisk underlagt Stortinget og at den forutsettes å oppfylle kriteriene i henhold til prinsippene for nasjonale institusjoners status (Paris-prinsippene). For nærmere redegjørelse om grunnlaget for opprettelse av ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter og presidentskapets vurderinger og lovforslag, vises det til Innst. 216 L (2014–2015).

Forslaget til instruks er hjemlet i § 2 i forslag til lov om Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (heretter omtalt som loven), som slår fast at instruksen skal fastsettes av Stortinget.