Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at Norge har i dag en rammestyrt ordning for kompensasjon av merverdiavgift ved bygging av idrettsanlegg. Formålet med ordningen er å lette finansieringen av anleggsinvesteringer og stimulere til en fortsatt bred utbygging av idrettsanlegg. Alle som oppfyller vilkårene for å motta spillemidler til idrettsanlegg, med unntak av kommuner/fylkeskommuner og kommunale foretak, kan søke.

Forslagsstillerne viser videre til at det tildeles midler, etter søknad, innenfor den rammen Stortinget har bevilget for det enkelte år. Dersom bevilgningen ikke rekker til full kompensasjon, vil den prosentvise avkortningen være lik for alle godkjente søkere.

Forslagsstillerne mener det er urimelig at idrettslagene straffes med avkortning i refusjonen når anleggene står ferdige på grunn av at rammebevilgningen ikke er tilstrekkelig. En underfinansiert rammestyrt ordning oppleves som urettferdig og vilkårlig.

Forslagsstillerne viser til at det er gjennom ordningen gitt full kompensasjon i tre av de fem årene den har eksistert. I 2012 var 90 pst. av omsøkt beløp innvilget. I inneværende år gir bevilgningen rom for at kun 57 pst. av omsøkt beløp innvilges. Det er følgelig skjedd et markant skifte i år som, etter forslagsstillernes oppfatning, understreker nødvendigheten av å forbedre ordningen i tråd med intensjonen.

Forslagsstillerne viser videre til at for idrettslagene er det viktig med forutsigbarhet. Forslagsstillerne mener det oppleves urettferdig at de som fikk ferdigstilt sine anlegg i 2013 får full kompensasjon, mens de som bygges og ferdigstilles i 2014 og 2015 risikerer å få en stor avkortning sammenlignet med betalt merverdiavgift.

Forslagsstillerne tar også opp regelverket vedrørende merverdiavgiftskompensasjon ved dugnadsarbeid og pengebidrag fra idrettslag, og ber om en presisering.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre merverdiavgiftskompensasjonsordningen for idrettsanlegg slik at ordningen endres fra en rammestyrt ordning til en regelstyrt ordning som sikrer full refusjon for godkjente prosjekter.

  • 2. Stortinget ber regjeringen inkludere utgifter knyttet til vedlikehold av idrettsanlegg i merverdiavgiftskompensasjonsordningen.

  • 3. Stortinget ber regjeringen presisere regelverket for kommunenes fradrag for inngående merverdiavgift av idrettsanlegg slik at pengebidrag og/eller dugnadsinnsats fra frivillige organisasjoner ikke skal anses som vederlag.»