2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, Øyvind Korsberg og Jørund Rytman, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, og fra Venstre, Pål Farstad, uttrykker tilfredshet med at partene har blitt enige om en avtale, og viser til at rammen på 113 mill. kroner er en økning på 1,5 mill. kroner sammenliknet med inneværende avtale etter vedtatt budsjett for 2015.

Komiteen viser til at forhandlingene er gjennomført etter bestemmelser gitt i Hovedavtalen for reindriften fra 1993, med det hovedmål å utvikle reindriftsnæringen til en rasjonell og markedsorientert næring som er bærekraftig i et langsiktig perspektiv. Komiteen er tilfreds med at avtalepartene ser det som viktig å videreføre stimuleringen til reell markedsrettet produksjon og verdiskaping, slik at det legges best mulig til rette for de reindriftsutøvere som har reindrift som hovedvirksomhet.

Komiteen merker seg at det i deler av Finnmark fortsatt er utfordringer knyttet til forholdet mellom beitetrykk og beitegrunnlag, og at det basert på reintall per 31. mars 2014 var to distrikter i Øst-Finnmark som ligger over sitt fastsatte øvre reintall. Komiteen viser til at Reindriftsstyrets vedtak fra februar 2013 om tidsfrister for reintallsreduksjon innebærer at reduksjonen skal være gjennomført innen 31. mars 2015. Komiteen ser derfor frem til Melding om reindrift for driftsåret 2014/2015, der status for faktiske reintall for Finnmark per 31. mars 2015 foreligger.

Komiteen viser til at regjeringen våren 2015 starter opp arbeidet med stortingsmelding om bærekraft i reindriften. Arbeidet utløser konsultasjonsplikt om tiltak i meldingen som vil kunne påvirke samiske interesser direkte, og komiteen er tilfreds med at regjeringen legger opp til konsultasjoner med Sametinget og NRL i denne sammenheng. Komiteen vil også uttrykke sin tilfredshet med at den fremforhandlede konvensjonen mellom Norge og Finland om bygging av reingjerder med mer ble undertegnet 9. desember 2014. Hvorvidt den fremforhandlede konvensjonen, slik den foreligger, skal ratifiseres, er sendt på høring.

Komiteen viser til at reindriften er i en unik posisjon, med en potensiell etterspørsel som overgår potensialet i produksjonen. Det innebærer at potensialet for verdiskaping er langt høyere enn det som utnyttes i dag. Komiteen er derfor tilfreds med at Reindriftsavtalen for 2015/2016 innebærer særskilt stimulans til økt produksjon og aktiviteter knyttet til reiseliv og formidling av reindriftssamisk kultur og levesett.

Komiteen er enig med regjeringen i at den fremforhandlede Reindriftsavtalen for 2015/2016 gir grunnlag for økt inntjening og verdiskaping hos den enkelte reindriftsutøver. Samtidig viderefører avtalen den dreining man har hatt i virkemidlene de senere årene, med vektlegging av næringsretting og tilrettelegging for dem som har reindrift som hovedvirksomhet. Dette er det bred politisk enighet om.