3. Merknader fra familie- og kulturkomiteen og helse- og omsorgskomiteen

Komiteens utkast til innstilling ble 19. mai 2015 oversendt familie- og kulturkomiteen og helse- og omsorgskomiteen. Helse- og omsorgskomiteen opplyste i brev av 28. mai at den viste til sine respektive partiers merknader og ikke hadde ytterligere merknader. Familie- og kulturkomiteen opplyste i brev av 26. mai at den hadde følgende merknader:

«Komiteen mener forslaget fra en samlet komité om en helhetlig og forpliktende opptrappingsplan for arbeidet med vold mot barn er et svært viktig og godt forslag. Vold og overgrep rammer en betydelig del av befolkningen, også barn. Det påligger samfunnet og myndighetene et alvorlig og tungt ansvar for å forebygge vold og overgrep mot barn og voksne, å avdekke dette og ha et godt nok tilbud til at ofre og overgripere ivaretas på kort og lang sikt.

Komiteen vil understreke justiskomiteens merknader om at en opptrappingsplan skal inneholde konkrete tiltak og innebære langsiktige planer med økonomiske forpliktelse over flere år.

Komiteen er enig i at kampen mot vold mot barn krever en helhetlig satsing på permanente tiltak og tung tverrfaglig innsats fra helse-, familie- og justissektoren, men også sosial-, utdannings- og kommunesektoren.

Komiteen mener alle kommuner i Norge bør ha gode handlingsplaner mot vold i nære relasjoner.

Komiteen vil også understreke justiskomiteens merknader om at samlokaliserte tilbud i kommunene er positivt, og vil i denne sammenheng peke på at Familiens Hus i flere kommuner legger til rette for godt samarbeid og tilgjengelige tjenester for befolkningen.

Komiteen viser til at Stortinget de senere år har øremerket midler til flere stillinger i barnevernet for å styrke kompetansen og kapasiteten, og komiteen er tilfreds med at Stortinget viderefører dette også i denne stortingsperioden. Denne styrkingen har, etter det komiteen vet, tilført kommunene nesten 1 000 nye stillinger, noe som bidrar til et bedre barnevern. Komiteen mener at en styrking av kommuneøkonomien og økt fokus på kompetanse er noe av det som bidrar til at barn blir best mulig ivaretatt av barnevernet, og at kommuneøkonomien også i svært stor grad er utslagsgivende også for de forebyggende tiltak som for øvrig drives i kommunene.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti viser videre til merknader fra justiskomiteens flertall der flertallet ber regjeringen som en del av opptrappingsplanen, fremme forslag om en gradvis opptrapping av bevilgningene til familievernkontorene slik at det sikres kompetanse med voldsarbeid på alle familievernkontor. Flertallet vil understreke dette og vise til behovet for øremerkede midler til formålet slik at voldsarbeidet ikke må gå på bekostning av familievernets kjerneoppgaver og øvrige oppgaver.

Komiteen mener det er viktig med mange ulike grep for å bekjempe vold mot barn. Et godt og trygt barnehagetilbud med nok ansatte med god kompetanse, er ett viktig bidrag slik komiteen ser det. Den store satsingen på barnehage de siste åra, har ført til at flere barn har tilbud, og komiteen mener det er viktig å fortsette å bygge flere barnehageplasser med nok ansatte.»