2. Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Jan Bøhler, Stine Renate Håheim, Stein Erik Lauvås, Helga Pedersen og Eirin Sund, frå Høgre, Frank J. Jenssen, Mudassar Kapur, Bjørn Lødemel og Ingjerd Schou, frå Framstegspartiet, Mazyar Keshvari og leiaren Helge André Njåstad, frå Kristeleg Folkeparti, Geir Sigbjørn Toskedal, frå Senterpartiet, Heidi Greni, frå Venstre, André N. Skjelstad, og frå Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, er tilfreds med at straffelova vert oppdatert og tilpassa dagens realitetar, og at straffelova av 2005 har tatt til å gjelde.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Høgre, Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Senterpartiet, merkar seg at det er naudsynt å foreta justeringar i utlendingslova for å oppretthalde dagens rettstilstand i størst mogleg grad og for å tilpasse utlendingslova til straffelova 2005 som tok til å gjelde 1. oktober 2015.

Komiteen viser til at det i Prop. 145 L (2014–2015) berre vert føreslege endringar i utlendingslova som følgje av at strafferammene i ny straffelov er endra.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Høgre, Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Senterpartiet, sluttar seg til proposisjonen.

Komiteens medlemmer fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti mener at utlendingsloven også må gjenspeile samfunnets syn på straffverdigheten av den enkelte lovovertredelse. Det må av hensyn til likhet og proporsjonalitet være samsvar mellom straffverdighet, slik den bedømmes i ny straffelov, og hvordan alvorlighetsgraden av overtredelsen bør vurderes etter utlendingsloven. Disse medlemmer mener på denne bakgrunn at det ikke er grunnlag for endringer som medfører opprettholdelse av rettstilstanden på områder hvor strafferammen er redusert i ny straffelov, ettersom det ikke er foreslått tilsvarende endringer på områder hvor strafferammen er hevet i ny straffelov.

Disse medlemmer forutsetter at det i forholdsmessighetsvurderingen i utvisningssaker tas hensyn til det Advokatforeningen i sin høringsuttalelse påpeker om krav til likhet og proporsjonalitet som følge av endringene, og at hensynet til eventuelle barns beste veier tyngst.

Disse medlemmer ber regjeringen om at det blir foretatt en evaluering av regelendringene etter at de har vært i kraft i ett år.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn ikke støtte foreslått tillegg i siste setning i §§ 17 første ledd bokstav g og 66 første ledd bokstav c, som innebærer at forhold som medfører bøtestraff etter straffeloven vil likestilles med forhold som medfører fengsling i utlendingsloven. For øvrig støttes forslagene i proposisjonen.