Fast eiendom

Fast eiendom med betydelig verdi og som benyttes i næringsvirksomhet er registreringspliktig i henhold til reglementet § 8 første ledd første punktum. Ved Stortingets behandling av Innst. S. nr. 72 (2008–2009) ble det tilføyd en presisering i § 8 første ledd annet punktum som lyder: «Dette gjelder også når eiendommen tilhører et selskap representanten eier selv, eller er medeier i.» I innstillingen ble det vist til at denne bestemmelsen må ses i sammenheng med opplysningsplikten for selvstendig næringsvirksomhet i § 3, hvor slik virksomhet skal oppgis til registeret selv om den formelt er registrert gjennom et selskap representanten eier selv eller er medeier i.

Presidentskapet viser til at eiendom som eies av et selskap representanten eier selv eller er medeier i, er en selskapsinteresse som er registreringspliktig etter § 9 om selskapsinteresser. Presidentskapet mener at den aktuelle eierinteressen synliggjøres best ved registrering av selskapsinteressen i det økonomiske registeret, og at det ikke er grunn til å registrere den konkrete eiendommen som sådan. En dobbeltregistrering slik § 8 i realiteten gir anvisning på, tilfører i liten grad selvstendig informasjon og bidrar til uklarhet mht. hvordan interessen skal registreres. Opplysninger om eierskap til fast eiendom vil for øvrig fremgå av andre offentlige kilder. For å forenkle regelverket foreslår presidentskapet derfor at § 8 første ledd annet punktum oppheves.

Presidentskapet viser til at etter dette vil registreringsplikten i medhold av § 8 omfatte næringseiendom av betydelig verdi som eies av representanten selv, enten som eneeier eller medeier gjennom et sameie. Registreringsplikten avgrenses av § 8 annet ledd som gjør unntak for bolig, fritidsbolig, våningshus og driftsbygning på gårdsbruk. Begrepet «betydelig verdi» kan by på avgrensningsproblemer, men presidentskapet peker på at en beløpsgrense også er vanskelig å praktisere, og antar at de aller fleste næringseiendommer vil ha betydelig verdi. Presidentskapet mener derimot at det også bør opplyses om eierform, som eneeie eller sameie, da dette bidrar til å gi en indikasjon på ansvaret som følger av den økonomiske interessen eiendommen representerer, jf. tilsvarende forslag vedrørende § 9.

Presidentskapet foreslår på denne bakgrunn følgende:

«§ 8 første ledd skal lyde:

Fast eiendom som har betydelig verdi og som benyttes i næringsvirksomhet.Eiendommens betegnelse, eierform,og i hvilken kommune den ligger, oppgis.»