I dokumentet fremmes følgende forslag:
«1. Stortinget ber regjeringen
legge fram en helhetlig nasjonal strategi for godt kosthold og sunn
ernæring hos eldre som mottar tjenester i sykehjem og hjemmetjeneste,
med forslag til konkrete, målrettede tiltak.
2. Stortinget ber regjeringen skaffe oversikt
over ernæringsstatus hos eldre som mottar kommunale omsorgstjenester,
for herigjennom å kunne motvirke under- og feilernæring hos denne
gruppen.»
Forslagsstillerne viser til at mat og måltider
for eldre er en viktig del av den kommunale omsorgstjenestens oppdrag,
både i sykehjem og hjemmetjeneste. God ernæring kan være avgjørende
for å helbrede og forebygge sykdom og for å opprettholde funksjonsevnen
lengst mulig hos eldre mennesker. Dette vil gi økt livskvalitet
og vil ikke minst spare samfunnet for kostnader ved at flere beholder
helsen lenger, med mindre sykelighet og færre sykehusinnleggelser.
Det gir gevinst både for den enkelte og for fellesskapet. Derfor
mener forslagsstillerne det er viktig å holde fram alle sider ved
det gode og sunne måltidet, med tanke på å løfte flere problemstillinger inn
i arbeidet med å forbedre omsorgstjenestene.
En undersøkelse Forbrukerrådet utførte i juni 2015
blant 200 kommuner over hele landet viser at midler som blir brukt
på mat til eldre på sykehjem per beboer spenner fra kr 42 (Orkdal)
til kr 167 (Kristiansand). Enkelte kommuner bruker fire ganger så mye
penger på mat til de eldre som andre. Undersøkelsen finner ingen
sammenheng mellom kommunestørrelse og variasjonen i pengebruk.
Med utgangspunkt i flere undersøkelser mener Helsedirektoratet
at mellom 20 og 60 prosent av brukerne i eldreomsorgen er underernærte,
eller i risikosonen for å bli det.
Forslagsstillerne påpeker at det er viktig å
supplere og oppdatere det bildet en nå har om dette feltet. Det
kan oppnås med å utarbeide en ny nasjonal strategi for kosthold
og ernæring på sykehjem og i hjemmetjenesten. Det er i den forbindelse
viktig å ta opp problemstillinger knyttet til spørsmål om storkjøkken,
institusjonskjøkken eller mattilberedelse i eget kjøkken, på enkeltavdelinger
eller i omsorgsboliger. Både forskning og brukerundersøkelser må evaluere
erfaringene med ulike produksjonsmåter og ulike løsninger for tilberedning
og servering. Det må foretas en kartlegging av kosthold og ernæringsstatus hos
den enkelte bruker av omsorgstjenestene, og tjenestemottakernes
individuelle vurderinger av maten som serveres, må tas med. Målet
må være å se på hele forløpet for matlaging og matservering: hvordan
maten tillages, ombringes, håndteres på stedet og serveres til bruker
– både med tanke på næringsinnhold, smak, lukt, syn og den enkeltes
opplevelse av måltidet. Beste praksis må implementeres bredt i kommunale
omsorgstjenester over hele landet. Det blir også viktig å ha tilstrekkelig
med kompetanse på ernæringsfeltet, for eksempel av ernæringsfysiologer,
og sørge for at denne er tilgjengelig for kommunene.