2. Sammendrag

Regjeringen fremlegger i Prop. 79 LS (2015–2016) et forslag til stortingsvedtak vedrørende mulighet for endring i statlig eierpost i et fremtidig Aerospace Industrial Maintenance (AIM) Norway AS.

Regjeringen fremhever at for å sikre gode rammevilkår for en fleksibel og forretningsmessig drift bør et fremtidig AIM Norway AS gis anledning til å søke privat kapital og tilpasse eierstrukturen til hva som er det beste for selskapet på lang sikt. Private eiere kan tilføre betydelig og relevant kompetanse som er nødvendig for å videreutvikle selskapet, samt bidra til synergieffekter med annen relevant forsvarsindustri. Det fremlegges derfor i proposisjonen et forslag om fullmakt til at staten kan redusere eierskapet i aksjeselskapet når det vurderes som hensiktsmessig.

Regjeringen påpeker at endringer i statens eierskap av AIM Norway AS skal gjennomføres på en måte som er forretningsmessig forsvarlig og ivaretar både selskapets og statens interesser. Regjeringen vil, i sine eventuelle beslutninger om endring i statens eierskap i selskapet, vurdere både markedsmessige og selskapsspesifikke forhold. Eventuelle endringer vil kun gjennomføres dersom dette anses å være økonomisk gunstig eller hensiktsmessig for staten. I tillegg vil det, i en eventuell transaksjon, bli gjort grundige vurderinger av de sikkerhetsmessige aspektene ved å endre eierstrukturen, samt hensynet til forsvarsmessig kompetanse hos eierne og selskapets rolle i det internasjonale forsvarsmarkedet.