Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å øke lånerammen til Husbanken til 25 mrd. kroner.

  2. Stortinget ber regjeringen etablere nye tilskuddsordninger gjennom Husbanken for å stimulere til økt fornyelse og fortetting av eksisterende boligmasse.

  3. Stortinget ber regjeringen reversere endringene i startlånforskriften slik at unge med lav egenkapital igjen blir en målgruppe for startlånet.

  4. Stortinget ber regjeringen vurdere endringer eller nye tilskudd i Husbanken som legger til rette for flere leie-til-eie-prosjekter i samarbeid med kommuner og private utbyggere.

  5. Stortinget ber regjeringen utrede et differensiert rentesystem for Husbanken.

  6. Stortinget ber regjeringen utarbeide en offentlig modell for beregning av fremtidig byggebehov.

  7. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om innføring av lovpålagte boligplaner for kommunene.

  8. Stortinget ber regjeringen legge til rette for økt boligbygging rundt kollektivknutepunktene.

  9. Stortinget ber regjeringen fremme forslag som vil stimulere til flere langsiktige og profesjonelle utleieaktører, herunder en vurdering av å sidestille avskrivningsreglene for bygging av boligprosjekter til langsiktig og profesjonell utleie med avskrivningsreglene for næringsbygg.

  10. Stortinget ber regjeringen gjøre forsøksordningen med samordning av statlige innsigelser permanent og sørge for at den utvides til alle fylker.»

Forslagsstillerne viser i dokumentet til at norsk boligpolitikk har vært vellykket, men at boligprisene de siste årene har steget kraftig, og at det er blitt vanskeligere for mange å etablere seg i sin egen bolig.

Det vises i dokumentet til at befolkningen vokser raskt, og at hovedproblemet i dagens boligmarked er at det bygges for få boliger, særlig i pressområdene.

Forslagsstillerne viser til at Husbanken er det viktigste verktøyet i den statlige boligpolitikken.

Det pekes i dokumentet på at fornyelse og fortetting av eksisterende boligmasse kan øke og bedre boligtilbudet.

Forslagsstillerne mener det må være et mål at flere får en reell mulighet til å eie egen bolig.

Det vises i dokumentet til at flere utleieboliger vil bidra til å dempe prisveksten, og at et godt fungerende leiemarked bidrar til å øke mobiliteten i boligmarkedet. Forslagsstillerne mener at det i tillegg til den offentlige innsatsen er behov for flere langsiktige, profesjonelle utleieaktører.

Forslagsstillerne mener det må legges til rette for økt boligbygging rundt kollektivknutepunktene, og boligbygging må sees i sammenheng med utvikling av transportløsninger.

Forslagsstillerne mener det er et potensial for at flere kommuner, både i byer og i distriktene, kan drive en mer aktiv boligpolitikk.

Det vises for øvrig til representantforslaget for nærmere omtale av forslagene og bakgrunnen for disse.