2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Lasse Juliussen og Odd Omland, fra Høyre, Laila Davidsen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Oskar J. Grimstad og Morten Ørsal Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, fra Venstre, Pål Farstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, viser til Prop. 55 S (2016–2017) Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning om fastsettelse av regler for metoder for identifikasjon av dyr av hestefamilien (hestepassforordningen). Forordningen er et av tiltakene som er iverksatt i EU for å bidra til å sikre mattryggheten i kjølvannet av hestekjøttskandalen vinteren 2013, der det ble oppdaget hestekjøtt og legemiddelrester i næringsmidler solgt til forbrukere. Det ble funnet spor av ulovlig iblandet hestekjøtt i produkter særlig i Frankrike og Italia, men også i Norge ble det oppdaget hestekjøtt i et parti ferdiglasagne.

Komiteen peker på at undersøkelser utført av medlemsstatene i EU viste at identifikasjonsdokumenter for dyr av hestefamilien var gjenstand for omfattende svindel, med betydelig risiko for at dyr som tidligere var utelukket fra slakting til konsum, blir gjeninnført i næringsmiddelkjeden. Forordningen skal bøte på dette, og fastsetter regler for identifisering av dyr av hestefamilien som er født i EØS eller er frigitt til sirkulasjon i EØS. Identifiseringen vil bestå av et livslangt id-dokument (pass), metode for å fastslå identitet (chip), database hos utstedende organ og et nasjonalt hesteregister.

Det finnes ikke et felles register for hester i Norge i dag, verken knyttet til passutstedelse eller av avlshensyn. For å gjennomføre forordningen i Norge vil det være behov for å etablere et slik nasjonalt register. Komiteen viser til at regjeringen foreslår at det nasjonale hesteregisteret etableres ved at en av de eksisterende ni passutstedende organer i Norge utvides til å omfatte alle hester i Norge, og støtter dette. Komiteen registrerer at Mattilsynet har gjennomført en anbudsprosess og valgt Norsk Hestesenter som forvalter og drifter av registeret. Komiteen forutsetter at den fremtidige driften av registeret konkurranseutsettes med jevne mellomrom. Komiteen har merket seg at Mattilsynet skal være eier av dataene i registeret, at tilsynet skal føre tilsyn med registerets virksomhet og at tilsynet til enhver tid har mulighet til innsyn i registeret. Komiteen støtter videre at utviklingskostnadene knyttet til registeret dekkes innenfor Mattilsynets eksisterende budsjettramme, samt at driften av registeret finansieres ved å øke overføringen fra totalisatorspillet i Norsk Rikstoto til den som til enhver tid etter avtale med Mattilsynet driver registeret.