4. Stortingets underliggende institusjoner

4.1 Kap. 43 Stortingets ombudsmann for forvaltningen

Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Bevilgningen på posten går til drift av Stortingets ombudsmann for forvaltningen, Sivilombudsmannen. Sivilombudsmannen skal føre kontroll med at det i den offentlige forvaltningen ikke blir begått urett eller feil mot den enkelte borger.

Regjeringen foreslår at det bevilges 88,9 mill. kroner for 2019.

Komiteens merknader

Komiteen viser til forslaget til budsjett for Stortingets ombudsmann for forvaltningen, Sivilombudsmannen, for 2019.

Komiteen viser til at Sivilombudsmannen skal føre kontroll med at det ikke blir begått feil eller urett mot den enkelte borger av den offentlige forvaltningen. Årlig behandler Sivilombudsmannen ca. 3 000 klager. I tillegg har Sivilombudsmannen funksjon som nasjonal forebyggende mekanisme mot tortur og umenneskelig behandling. Komiteen vil understreke Sivilombudsmannens svært viktige funksjon for den enkelte borger og samfunnet som helhet.

Komiteen vil påpeke viktigheten av at saksbehandlingstiden blir redusert, og slutter seg til forslaget.

4.2 Kap. 44 Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste

Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Bevilgningen på posten går til midler til drift av EOS-utvalget, som er gitt i oppgave å føre løpende kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene (EOS-tjenestene).

Regjeringen foreslår at det bevilges 22,2 mill. kroner for 2019.

Komiteens merknader

Komiteen vil understreke at EOS-utvalget gjør et svært viktig arbeid gjennom inspeksjoner, behandling av klagesaker og behandling av saker som tas opp av eget initiativ.

Komiteen har ingen ytterligere kommentarer og slutter seg til forslaget.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til partiets alternative budsjettforslag, der det er lagt inn forslag om en reduksjon i bevilgningen til EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste) på 4,4 mill. kroner.

Post 45 Større utstyrskjøp og vedlikehold

Sammendrag

Bevilgningen på posten går til finansiering av flytting til nye lokaler på Bryn. Regjeringen foreslår at det bevilges 29 mill. kroner for 2019.

Komiteens merknader

Komiteen har ingen kommentarer og slutter seg til forslaget.

4.3 Kap. 51 Riksrevisjonen

Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Bevilgningen på posten gjelder midler til drift av Riksrevisjonen, som gjennom revisjon, kontroll og veiledning skal bidra til at statens inntekter blir innbetalt som forutsatt, og at statens midler og verdier blir forvaltet på en økonomisk forsvarlig måte og i overensstemmelse med Stortingets vedtak og forutsetninger.

Regjeringen foreslår at det bevilges 537,7 mill. kroner for 2019.

Komiteens merknader

Komiteen vil understreke at Riksrevisjonen gjør et svært viktig arbeid gjennom revisjon, kontroll og rettledning og bidrar til at statens inntekter blir innbetalt som forventet, og at statens midler og verdier blir forvaltet på en forsvarlig måte.

Komiteen slutter seg til forslaget.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til partiets alternative budsjettforslag, der det er lagt inn et forslag om en reduksjon i bevilgningen til Riksrevisjonen på 53,7 mill. kroner.

Post 75 Internasjonale organisasjoner og nettverk

Sammendrag

Bevilgningen på posten gjelder driften av INTOSAI Development Initiative (IDI). Et mål med IDI er å styrke offentlig revisjon i utviklingsland og gjennom dette bidra til godt styresett, utvikling og kamp mot fattigdom. IDI er organisert som en stiftelse med et styre og et sekretariat. Styret i stiftelsen blir ledet av riksrevisor. Regjeringen foreslår at det bevilges 26,2 mill. kroner for 2019.

Komiteens merknader

Komiteen har ingen kommentarer og slutter seg til forslaget.