Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vedr. unntak for Sivilombudsmannen fra enkelte bestemmelser i personopplysningsloven

Dette dokument

  • Innst. 134 S (2019–2020)
  • Utgiver: kontroll- og konstitusjonskomiteen
  • Sidetall: 9
Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Stortingets ombudsmann for forvaltningen har i brev av 19. juni 2019 til Stortingets presidentskap anmodet om unntak fra enkelte bestemmelser i personopplysningsloven. Brevet følger som vedlegg til innstillingen.

Saken ble referert i Stortinget 4. oktober 2019 og fordelt til kontroll- og konstitusjonskomiteen, jf. Stortingets forretningsorden § 14-8 bokstav d).

Kontroll- og konstitusjonskomiteen avga i april 2019 innstilling om Sivilombudsmannens arbeidsgrupperapport om endringer i sivilombudsmannsloven og Dokument 19 (2017–2018) punkt 6 i Rapport til Stortingets presidentskap fra utvalg nedsatt for å vurdere prosessen og valgbarheten til medlemmer i de komiteer, utvalg og nemnder som Stortinget oppnevner, jf. Innst. 223 S (2018–2019). Komiteen ba Stortingets presidentskap sørge for at det blir utarbeidet et nytt forslag til sivilombudsmannslov, med føringene gitt i komiteens innstilling.

Det fremgår av komiteens merknader:

«Det bør også vurderes om det er behov for at ombudsmannen får enkelte unntak fra personopplysningsloven».

Utvalget til å utrede Stortingets kontrollfunksjon, jf. Innst. 271 S (2018–2019), har fått som en del av sitt mandat å gjennomgå lovgivningen for Sivilombudsmannen, herunder utarbeide utkast til ny sivilombudsmannslov. Utvalget skal levere sin rapport innen 1. februar 2021.

Sivilombudsmannen skriver følgende i brev av 19. juni 2019:

«Etter ombudsmannens syn vil det være for lenge å vente med unntakene til ny ombudsmannslov foreligger. Ombudsmannen viser til det som nevnes under om utfordringer knyttet til etterlevelse av enkelte av personvernforordningens regler om den registrertes rettigheter. Også rollefordelingen mellom Datatilsynet og ombudsmannen bør avklares før ny ombudsmannslov er på plass.»

Ombudsmannen ber i sin henvendelse Stortinget ta de nødvendige skritt for å få på plass de foreslåtte tilpasningene til personopplysningsloven allerede nå.

Den nye personopplysningsloven, som inkorporerte EUs personvernforordning i norsk lov, trådte i kraft 20. juli 2018. Ombudsmannen ber om enkelte unntak fra loven, blant annet at Datatilsynet ikke kan føre tilsyn med ombudsmannen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit, fra Høyre, Svein Harberg og Bente Stein Mathisen, fra Fremskrittspartiet, Hanne Dyveke Søttar, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, og uavhengig representant Ulf Leirstein, viser til henvendelse av 19. juni 2019 fra Sivilombudsmannen.

Komiteen viser til at det i juni 2019 ble oppnevnt et eget utvalg til å utrede Stortingets kontrollfunksjon, jf. Innst. 271 S (2018–2019). Utvalget har fått som en del av sitt mandat å gjennomgå lovgivningen for Sivilombudsmannen, herunder utarbeide utkast til ny sivilombudsmannslov. Utvalget skal levere sin rapport innen 1. februar 2021.

Det fremgår av utvalgets mandat:

«Utvalget skal utarbeide ny lov til erstatning for gjeldende lov om Stortingets ombudsmann for forvaltningen (sivilombudsmannsloven). Utvalget skal her ta utgangspunkt i Sivilombudsmannens arbeidsgrupperapport om behov for endringer i sivilombudsmannsloven avgitt 4. juli 2018, samt de føringer som er gitt ved kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av denne, jf. Innst. 223 S (2018-2019) … .»

Kontroll- og konstitusjonskomiteen uttalte i Innst. 223 S (2018–2019) blant annet:

«I samme prosess bør ombudsmannens forhold til regelverk som er tilpasset til forvaltningens organer, men som det er konstitusjonelt problematisk for ombudsmannen å være underlagt, avklares. Dette gjelder blant annet forholdet til regler som etablerer tilsyns- og kontrollorganer som har status som forvaltningsorganer.

Det bør også vurderes om det er behov for at ombudsmannen får enkelte unntak fra personopplysningsloven.»

Komiteen viser til at den nye personopplysningsloven, som inkorporerte EUs personvernforordning i norsk lov, trådte i kraft 20. juli 2018. Lovutkastet ble i juni 2017 sendt på høring, men komiteen er ikke kjent med at Sivilombudsmannen avga høringsuttalelse i saken.

Komiteen merker seg at ombudsmannen i sin henvendelse mener det blir for lenge å vente til ny lov foreligger, og at Stortinget blir bedt om å ta de nødvendige skritt for å få på plass de foreslåtte tilpasningene i personopplysningsloven allerede nå.

Komiteen ser det likevel som mest hensiktsmessig at disse spørsmålene vurderes i sammenheng med utarbeidelsen av en ny lov.

Komiteen legger videre til grunn at forslaget til ny sivilombudsmannslov vil bli sendt på en bred høring.

Komiteen anbefaler på denne bakgrunn at brev av 19. juni 2019 fra Sivilombudsmannen vedr. unntak fra enkelte bestemmelser i personopplysningsloven, følges opp av utvalget til å utrede Stortingets kontrollfunksjon, som ledd i utarbeidelsen av ny sivilombudsmannslov.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader og råder Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Brev fra Sivilombudsmannen vedr. unntak fra enkelte bestemmelser i personopplysningsloven – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 9. desember 2019

Dag Terje Andersen

Freddy André Øvstegård

leder

ordfører