Sammendrag

Regjeringen har i statsbudsjettet for 2020 foreslått at Norge i 2020 gir et kortsiktig overgangslån til Somalia for å innfri Somalias misligholdte lån fra Verdensbankens fond for de fattigste landene, International Development Association (IDA). I Prop. 1 S (2019–2020) foreslo regjeringen en bevilgning på 3 135 mill. kroner til overgangslånet under både kap. 116, post 91 Kortsiktig overgangslån til Somalia og kap. 3100, post 91 Tilbakebetaling av kortsiktig overgangslån til Somalia. Stortinget sluttet seg til forslaget, jf. Innst. 5 S (2019–2020).

Overgangslånet vil inngå i en multilateralt koordinert operasjon der Somalias misligholdte lån innfris i løpet av mars/april 2020. Dersom Somalia ikke får hjelp til å klarere misligholdte lån fra utviklingsbankene og IMF, vil landet ikke få tilgang til gjeldslette under HIPC-initiativet (Heavily Indebted Poor Countries Initiative) og tilgang til nye multilaterale lån.

Nye vurderinger av hvordan operasjonen kan gjennomføres nødvendiggjør at regjeringen i denne proposisjonen foreslår at bevilgning og overskridelsesfullmakt i norske kroner erstattes av en garantifullmakt i amerikanske dollar.

Overgangslånet til Somalia skal gis og tilbakebetales i amerikanske dollar innenfor én og samme kalenderdag. Til gjennomføringen av en slik intradagoperasjon er det hensiktsmessig å benytte amerikanske dollar fra Norges Banks valutareserver.

På grunn av usikkerhet rundt det endelige lånebeløpet i norske kroner og den praktiske gjennomføringen regjeringen foreslår ved bruk av Norges Bank og valutareservene, er det behov for å be Stortinget om nye fullmakter, slik at overgangslånet gis i amerikanske dollar. Hvis operasjonen gjennomføres i løpet av den første uken i mars 2020, slik det legges opp til, blir overgangslånet på om lag 360 mill. amerikanske dollar. Det eksakte beløpet vil avhenge noe av kursforholdet mellom USD og SDR ved gjennomføringstidspunktet. Dersom operasjonen skulle måtte utsettes, vil det påløpe ytterligere beløp ved akkumulering av mislighold fra Somalias side, i gjennomsnitt om lag USD 1,5 mill. per måned. For å ta høyde for denne usikkerheten foreslås en ramme for fullmakten på USD 400 mill.

Endringer i budsjettforslaget for 2020

Kap. 116 Internasjonale organisasjoner

Post 91 Kortsiktig overgangslån til Somalia

Det foreslås at bevilgningen på kap. 116 post 91 reduseres med 3 135 mill. kroner til null kroner for 2020 og erstattes av en statsgarantifullmakt på inntil USD 400 mill. for Norges Bank.

Kap. 3100 Utenriksdepartementet

Post 91 Tilbakebetaling av kortsiktig overgangslån til Somalia

Det foreslås at bevilgningen på kap. 3100 post 91 reduseres med 3 135 mill. kroner til null kroner for 2020 og erstattes av en statsgarantifullmakt på inntil USD 400 mill. for Norges Bank.

Forslag til fullmakt til å stille statsgaranti

For at Norges Bank skal kunne delta i gjennomføringen av statens overgangslån til Somalia og stille sine valutareserver til disposisjon for staten i transaksjonen, foreslås det følgende romertallsfullmakt fra Stortinget:

«Stortinget samtykker i at Utenriksdepartementet i 2020 kan stille statsgaranti for et beløp på inntil USD 400 mill. for Norges Banks lån til staten for overgangslån til Somalia.»