Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit, fra Høyre, Svein Harberg og Bente Stein Mathisen, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, fra Venstre, Terje Breivik, og uavhengig representant Ulf Leirstein, viser til Stortingets behandling av Dokument 3:11 (2018–2019) Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne. Dokument 3:11 (2018–2019) er gradert Begrenset, og den medfølgende rapporten er gradert Konfidensielt, jf. sikkerhetsloven §§ 5-3 og 5-4. Samtlige stortingsrepresentanter fikk tilgang til dokumentene og til å delta i Stortingets lukkede behandling.

Komiteen oversendte representantforslaget til Forsvarsdepartementet v/forsvarsministeren for uttalelse og mottok svar 5. mars 2020. I svaret redegjør forsvarsministeren for at departementet, i samarbeid med Riksrevisjonen, forgjeves har forsøkt å få utarbeidet et dokument hvor deler av rapporten kan offentliggjøres.

Komiteen peker på at anskaffelsen av nye kampfly, F-35, er det største enkeltstående offentlige innkjøpet i norsk historie. Kampflyanskaffelsen med tilhørende prosjekter innenfor støttefunksjoner og infrastruktur i Luftforsvaret har betydelige økonomiske konsekvenser, både for landet og for Forsvaret. Komiteen understreker offentlighetens behov for innsyn og debatt i saker av stor betydning for landet, særlig når Riksrevisjonen kommer med alvorlig kritikk. Derfor bør det etter komiteens syn etterstrebes offentlighet rundt Riksrevisjonens undersøkelser i så stor grad som mulig innenfor nødvendige sikkerhetshensyn.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, finner ikke grunnlag for å gå videre med saken og råder Stortinget til at forslaget ikke vedtas.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti peker på at forslaget vil gi regjeringen et tydelig oppdrag om, i samarbeid med Riksrevisjonen, å utarbeide en ny rapport om undersøkelsen. Dette medlem forutsetter at noe informasjon om Riksrevisjonens undersøkelse kan gjøres offentlig i en slik rapport, og at all informasjon som offentliggjøres, vil bidra positivt til offentlighetens innsyn i en viktig sak.

Dette medlem fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i samråd med Riksrevisjonen sikre at det utgis en rapport om Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne, der så mye informasjon som forsvarlig gjøres offentlig.»