Søk

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse, jf. vedtak i Stortinget av 6. februar 2020.

Utenriks- og forsvarskomiteen uttaler følgende i brev av 16. april 2020:

«Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer viser til merknadene fra sine partier i kontroll- og konstitusjonskomiteens utkast til innstilling til Dokument 8:60 S (2019-2020).

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre vil i tillegg bemerke følgende: Etter sikkerhetslovgivningen er det informasjonsutsteder som bestemmer graderingen. Hvis det oppstår ulikt syn på hva som bør offentliggjøres, er det likevel informasjonsutsteder som avgjør om, eller i hvilken utstrekning, opplysninger kan nedgraderes. Stortinget har uansett fått de opplysninger, også graderte, som Stortinget har vurdert å være av betydning for å fylle dets kontrolloppgave. Det kan også argumenteres med at Stortinget har lagt til grunn og vært innforstått med den gjeldende gradering gjennom sin behandling av saken, og at representantforslaget således burde vært avvist fra fornyet behandling.

Utenriks- og forsvarskomiteen har for øvrig ingen merknader og slutter seg til kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling.»