Søk

Komiteens merknader

Komiteen merker seg at regjeringen foreslår en bevilgning på 1 181 mill. kroner på statsbudsjettet til svalbardformål. Dette omfatter det foreslåtte tilskuddet på svalbardbudsjettet til Justis- og beredskapsdepartementet (kap. 480) på 378 mill. kroner. Komiteen viser til at Justis- og beredskapsdepartementet har ansvaret for koordineringen av norsk svalbardpolitikk, og at det i hovedsak er den statlige administrasjonen av Svalbard som er finansiert over svalbardbudsjettet.

Komiteen legger vekt på at forvaltningen av øygruppen er forutsigbar og bærer preg av kontinuitet, og at den medvirker til sikkerheten til folk i Longyearbyen samt stabilitet og en forutsigbar utvikling i regionen. Komiteen anser at det er avgjørende at reiseliv og annet næringsliv på Svalbard kan fortsette gjennom perioden med redusert aktivitet for å bygge opp under målet om å opprettholde norske samfunn. Komiteen merker seg at regjeringen foreslår å bevilge 61,1 mill. kroner til skredtiltak i Longyearbyen. Komiteen merker seg også at Olje- og energidepartementet nå gjør vurderinger av alternative energiløsninger på Svalbard.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti peker på at det er nødvendig å omstille energiproduksjonen på Svalbard og finne en annen stabil energikilde enn kull. Dette medlem vil derfor vise til forslag i Sosialistisk Venstrepartis alternative statsbudsjett om å bevilge 20 mill. kroner til for å styrke en grønn omstilling av Svalbard.