Søk

Sammendrag

Forsvarsdepartementet foreslår i proposisjonen å forlenge varigheten til midlertidig lov 29. april 2020 nr. 36 om forvaltning av personell i Forsvaret for å avhjelpe konsekvenser av covid-19, som Stortinget behandlet i Innst. 245 L (2019–2020) jf. Prop. 83 L (2019–2020).

Den midlertidige loven gir Forsvaret en begrenset beordringsmyndighet overfor sivilt tilsatte i Forsvaret der dette er strengt nødvendig for å sikre at Forsvaret kan opprettholde operativ evne, beredskap og styrkeproduksjon gjennom covid-19-pandemien. Loven gir videre Forsvaret myndighet til å iverksette strengt nødvendige tiltak for å begrense smittespredning, både i og utenfor arbeidstid, overfor militært tilsatte, tjenestepliktige inne til tjeneste og sivilt tilsatte.

Den midlertidige loven oppheves 1. november 2020, jf. loven § 4. Regjeringen mener utviklingen i pandemien tilsier at den midlertidige loven bør videreføres, og at Forsvaret fremdeles har behov for loven for å sikre at Forsvaret kan opprettholde operativ evne, beredskap og styrkeproduksjon gjennom koronapandemien. Lovforslaget går ut på å forlenge varigheten for den midlertidige loven om forvaltning av personell i Forsvaret frem til 1. juni 2021. Det foreslås for øvrig ingen materielle endringer i den midlertidige loven.

Loven gjelder kun overfor Forsvarets eget personell. Øvrige etater i forsvarssektoren er ikke omfattet av denne loven. Loven gjelder på norsk territorium og på norske skip og luftfartøy. Det vises til Prop. 83 L (2019–2020) og Innst. 245 L (2019–2020) for en nærmere gjennomgang av bakgrunnen for loven.

Forslaget har vært på alminnelig høring.

En forlengelse av den midlertidige lovens varighet vil ha beskjedne økonomiske og administrative konsekvenser. Eventuelle økonomiske konsekvenser som følge av forslaget vil håndteres innenfor forsvarsbudsjettet.