Søk

Sammendrag

Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslår i proposisjonen å forlenge varigheten til midlertidige regler i plan- og bygningsloven for å avhjelpe konsekvenser av covid-19. De midlertidige endringene oppheves 1. juni 2021. Departementet foreslår å videreføre reglene uendret fram til 10. november 2021.

I proposisjonens pkt. 2 gis en omtale av bakgrunnen for lovforslaget, hvor det blant annet pekes på at det er uforutsigbart hvor lenge covid-19-utbruddet vil vare, og hvordan smittesituasjonen vil utvikle seg. Det kan fortsatt oppstå situasjoner med økt smitte hvor det er nødvendig med mer inngripende smitteverntiltak både nasjonalt og lokalt for å begrense kontakt og således redusere faren for smittespredning.

I proposisjonens pkt. 3 gis en omtale av gjeldende rett – om plan- og bygningsloven § 20-9. Paragrafen åpner for at kommunene raskt kan gi unntak fra krav i plan- og bygningsloven for tiltak som er nødvendige for å oppfylle tiltak og anbefalinger som myndighetene har fastsatt eller gitt for å begrense spredning av covid-19. Det er i medhold av § 20-9 vedtatt en midlertidig forskrift som utfyller bestemmelsen.

Plan- og bygningsloven § 20-9 er avgrenset til å gjelde tiltak som i en begrenset periode skal brukes til helse- og omsorgstjenester, barnehage, skole, barneverninstitusjon, krisesenter og krisesentertilbud, familievernkontor, innkvartering av asylsøkere og plassering av innsatte i fengsel. Bestemmelsen er med enkelte begrensninger også gjort gjeldende for Longyearbyen.

Paragrafen skulle opprinnelig gjelde fram til 1. januar 2021. Ved lov 18. desember 2020 nr. 151 ble varigheten forlenget til 1. juni 2021.

I proposisjonens pkt. 4 fremkommer at lov- og forskriftsforslaget ble sendt på forkortet offentlig høring fordi det hastet å få fremmet et lovforslag om forlengelse før lovparagrafen oppheves. Det gis i pkt. 4.3 en omtale av høringsinstansenes syn.

Det vises til proposisjonens pkt. 5 for departementets vurdering og forslag – om smittesituasjonen og behovet for forlengelse, om de midlertidige reglene i plan- og bygningsloven § 20-9 og om forlengelsens varighet.

I proposisjonens pkt. 9 fremkommer at departementet legger til grunn at forslaget ikke har økonomiske og administrative konsekvenser.

I proposisjonens pkt. 10 er det gitt merknader til lovforslaget.