Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i midlertidig lov om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv. (forlengelse)

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Justis- og beredskapsdepartementet foreslår i proposisjonen at midlertidig lov 26. mai 2020 nr. 47 om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv. gis forlenget varighet.

Den midlertidige loven trådte i kraft 27. mai 2020, og videreførte reglene i midlertidig forskrift 27. mars 2020 nr. 459 om forenklinger og tiltak innenfor justissektoren for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19. Forskriften opphørte å gjelde 27. mai 2020 som følge av at midlertidig lov 27. mars 2020 nr. 17 om forskriftshjemmel for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 mv. (koronaloven) ble opphevet. I den midlertidige loven ble det også innført enkelte nye tilpasninger i prosessregelverket, og ytterligere tilpasninger ble innført ved lov 19. juni 2020 nr. 82 om endringer i midlertidig lov om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv. (forkynnelse mv.). Den midlertidige loven ble gitt varighet til 31. oktober 2020.

Ved lov 6. november 2020 nr. 125 om forlengelse av midlertidig lov om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv. ble den midlertidige loven gitt forlenget varighet til 1. juni 2021. I denne proposisjonen foreslår departementet å forlenge lovens varighet fram til 10. november 2021.

Bakgrunnen for de midlertidige reglene er konsekvensene smitteverntiltakene har for saksavviklingen i justissektoren. Midlertidig lov har regler som supplerer, utfyller og fraviker enkelte regler i blant annet straffeprosessloven, tvisteloven og domstolloven. Departementet foreslår å forlenge lovens varighet for å sikre en forsvarlig og rettssikker virksomhet i domstolene og justissektoren for øvrig, med bakgrunn i at det fortsatt er nødvendig med tilpasninger som legger til rette for en effektiv saksavvikling, samtidig som smitteverntiltak, anbefalinger og påbud overholdes.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Martin Henriksen, lederen Lene Vågslid og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss, Peter Frølich og Frida Melvær, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen og Kjell-Børge Freiberg, fra Senterpartiet, Jan Bøhler og Jenny Klinge, og fra Sosialistisk Venstreparti, Petter Eide, merker seg at Justis- og beredskapsdepartementet i denne proposisjonen viser til at midlertidig lov om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv. opphører å gjelde 1. juni 2021. I proposisjonen foreslås det at de midlertidige reglene gis forlenget varighet til 10. november 2021. Formålet med de midlertidige reglene er å avhjelpe konsekvensene utbruddet av covid-19 har for saksavviklingen i domstolene, politiet og påtalemyndigheten.

Komiteen viser til at den midlertidige loven trådte i kraft 27. mai 2020 og videreførte reglene i midlertidig forskrift 27. mars 2020 nr. 459 om forenklinger og tiltak innenfor justissektoren for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19. Forskriften opphørte å gjelde 27. mai 2020 som følge av at midlertidig lov 27. mars 2020 nr. 17 om forskriftshjemmel for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 mv. (koronaloven) ble opphevet. I den midlertidige loven ble det også innført enkelte nye tilpasninger i prosessregelverket, og ytterligere tilpasninger ble innført ved lov 19. juni 2020 nr. 82 om endringer i midlertidig lov om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv. (forkynnelse mv.). Den midlertidige loven ble gitt varighet til 31. oktober 2020.

Komiteen viser til at ved lov 6. november 2020 nr. 125 om forlengelse av midlertidig lov om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv. ble den midlertidige loven gitt forlenget varighet til 1. juni 2021. I denne proposisjonen foreslår departementet å forlenge lovens varighet fram til 10. november 2021. Bakgrunnen for de midlertidige reglene er konsekvensene smitteverntiltakene har for saksavviklingen i justissektoren.

Etter komiteens mening tilsier praktiske hensyn at det vil være nødvendig med noe lengre tid for å behandle en eventuell forlengelse av den midlertidige loven i Stortinget til høsten. Komiteen foreslår derfor at loven forlenges til 1. desember 2021, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

Ǥ 15 annet ledd skal lyde:

Loven oppheves 1. desember 2021.»

Komiteen merker seg at departementet foreslår å forlenge lovens varighet for å sikre en forsvarlig og rettssikker virksomhet i domstolene og justissektoren for øvrig, med bakgrunn i at det fortsatt er nødvendig med tilpasninger som legger til rette for en effektiv saksavvikling, samtidig som smitteverntiltak, anbefalinger og påbud overholdes.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i midlertidig lov om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv. (forlengelse)

I

I midlertidig lov 26. mai 2020 nr. 47 om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv. gjøres følgende endring:

§ 15 annet ledd skal lyde:

Loven oppheves 1. desember 2021.

II

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i justiskomiteen, den 11. mai 2021

Lene Vågslid

Jenny Klinge

leder

ordfører