2. Bevilgningsforslag

2.1 Sammendrag

Kap. 325 Allmenne kulturformål

Post 75 EUs program for kultur og audiovisuell sektor m.m., kan overføres

Bevilgningen på posten skal dekke utgifter til norsk deltakelse i EUs program for kultur- og audiovisuell sektor, Kreativt Europa 2021–2027. I tillegg til programkontingenten kommer utgifter til drift av et nasjonalt kontakt- og informasjonskontor, Kreativt Europa-desken. Europakommisjonen refunderer utgiftene til driften med opptil 50 pst. I saldert budsjett 2021 er det bevilget 67,5 mill. kroner til Kreativt Europa på posten. Etter EUs budsjettenighet om langtidsbudsjettet i desember 2020 forventes kostnadene til programmet å bli 52 mill. kroner høyere enn opprinnelig budsjettert. Bevilgningen på posten foreslås som følge av dette økt med tilsvarende beløp.

2.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, viser til proposisjonen og merknader under punkt 1.2 i innstillingen og slutter seg til bevilgningsforslaget i proposisjonen, jf. forslag til vedtak II.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merker seg at utgiften til denne posten økes betraktelig. Disse medlemmer mener at det må stilles like strenge krav til innhold i slike programmer utenlands som til programmer innenlands. Det bør alltid tilstrebes at formål som mottar slike midler, speiler en bredde i hva publikum ønsker seg, og hvor det stimuleres til økt markedsretting.