Søk

Innhold

4. Komiteens tilråding

Komiteens tilråding I, V og VIII fremmes av en samlet komité.

Komiteens tilråding VI fremmes av medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti.

Komiteens tilråding II, III, IV, VII og IX fremmes av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:
I

Stortinget gir Kommunal- og moderniseringsdepartementet fullmakt til å fordele etter skjønn 1 372 mill. kroner for 2022. Beløpet foreslås bevilget over kap. 571 Rammetilskudd til kommuner og kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner.

II

Stortinget ber regjeringen sørge for at kommunene og fylkeskommunene kompenseres for virkninger av skattesvikt, inntektsbortfall og merutgifter i forbindelse med koronapandemien, både for 2021 og 2022.

III

Stortinget ber regjeringen sørge for at statsforvalteren så snart som mulig gjennomfører en undersøkelse i alle kommuner i egen region for å avklare om koronakompensasjonen som er gitt den enkelte kommune, dekker de økte kostnadene og inntektstapene som pandemien har påført kommunene.

IV

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2022 med forslag som sikrer en forutsigbar grunnfinansiering av infrastrukturen og arbeidet med tilrettelegging av studietilbud som skjer gjennom lokale studie- og utdanningssentre.

V

Stortinget ber regjeringen forlenge mandatet til arbeidsgruppen om kommuneøkonomi knyttet til pandemien og økonomiske virkninger av denne for kommunesektoren.

VI

Stortinget ber regjeringen i oppfølgingen av utredningen fra Inntektssystemutvalget vurdere lovverket slik at helsetjenester benyttet utenfor bostedskommunen i større grad kan belastes den kommunen tjenestemottaker betaler skatt til.

VII

Stortinget ber regjeringen legge fram forslag om avvikling av regionsentertilskuddet i 2022.

VIII

Stortinget ber regjeringen følge med på den nye ordningen med tilleggskompensasjon for små kommuner med høye utgifter til ressurskrevende tjenester og gjennomsnittlige skatteinntekter lavere enn 120 prosent av landsgjennomsnittet, og løpende vurdere om denne bidrar i tilstrekkelig grad til å avhjelpe kommuner som har uforholdsmessig høye utgifter til ressurskrevende tjenester.

IX

Stortinget ber regjeringen avvikle forsøksordningen med statlig finansiering av omsorgstjenestene.